x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Politia mieilor

Politia mieilor

01 Apr 2004   •   00:00

Taranii vor fi preluati de la intrarea in oras, dirijati pana la intrarea in piete, apoi protejati si controlati de organele statului. In felul acesta ar trebui sa scapam de scumpiri in perioada sarbatorilor de Pasti.

Ieri a avut loc o intalnire intre reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cei ai administratiei locale, producatorii si procesatorii din cadrul organizatiilor profesionale si interprofesionale. Scopul: Autoritatile vor sa se asigure de faptul ca, de Pasti, pietele vor fi aprovizionate cu alimente la preturi nespeculative, accesibile consumatorilor. Mieii sunt pe primul loc.

Cumintirea mafiei

Prima tinta este "cumintirea" mafiei pietelor, macar in aceasta perioada, pentru temperarea preturilor. Rationamentul este simplu: eliminand speculantii de pe traseul marfii catre taraba vor disparea si speculatiile. Asa, n-ar mai trebui sa asistam la scumpiri formidabile, cum s-a intamplat in anii precedenti. La actiune a fost cooptat si prefectul Ovidiu Grecea, renumit pentru felul in care stie sa lupte impotriva mafiei (fie ea si a pietelor).

Controale la sange

Pentru atingerea acestui obiectiv, Ministerul Agriculturii si-a propus "indreptarea producatorilor agricoli direct catre piete, eliminandu-se astfel verigile intermediare intre producator si consumator".

Acum vine randul politiei rutiere, care va "institui puncte de control si dirijare la intrarea in oras".

Daca tot se porneste o noua batalie cu mafia pietelor, trebuie "asigurate masuri specifice pentru paza si protectia producatorilor agricoli care comercializeaza produse in spatiile desemnate ", mai spune Ministerul Agriculturii. In traducere libera: atunci cand vine mafiotul sa forteze taranul sa-i vanda mielul la pret de nimic, e saltat de politisti.

In plus, prin piete vor trece echipe mixte de control din cadrul Prefecturii, primariilor, Ministerului Agriculturii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
CRISTIAN IONITA


PACERO: miel la 170.000 lei kg

Potrivit Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO), carcasa de miel va ajunge sa se vanda de Pasti cu aproximativ 170.000 de lei kilogramul. Asta inseamna o scumpire de 50% fata de anul trecut. "La inceputul acestui an, producatorii interni au scumpit brusc mieii cu 50% si vor sa iasa cu ei pe piata de Pasti la pretul acesta. Daca oamenii isi vor permite sa dea 170.000 lei pe kilogramul de carcasa de miel, se va mentine acest pret. Daca nu-si vor permite sa scoata atatia bani din buzunar, produca torii vor ieftini mieii", ne-a declarat Mihai Vili Dumitriu, presedintele PACERO.

×
Subiecte în articol: economic