x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Politicienii, chemaţi să ajute agricultura şi industria alimentară

Politicienii, chemaţi să ajute agricultura şi industria alimentară

de Adrian Stoica    |    01 Iun 2020   •   11:05
Politicienii, chemaţi să ajute agricultura şi industria alimentară
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Opt organizaţii patronale şi sindicate din agricultură şi industria alimentară, reunite într-un comitet de iniţiativă, solicită adoptarea de urgenţă a unui plan de măsuri pentru protejarea şi promovarea celor două sectoare, care împreună asigură circa 13% din PIB-ul României. Sub forma unui apel, acest plan de măsuri a fost transmis celor două Comisii pentru agricultură din Parlament, preşedintelui României, Guvernului şi ministrului Agriculturii.

 

Potrivit unui comunicat transmis ieri de Grupul de Iniţiativă, care poartă semnătura lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA, se solicită implicarea întregii clase politice într-o campanie pentru susţinerea producătorilor români în următorii ani, iar acest lucru trebuie să se materializeze prin promovarea unui memorndum care să conţină măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, cu buget alocat annual şi cu termene rezonabile de realizare. “Solicităm ca propunerile noastre să devină o prioritate naţională. Vrem ca acest program să fie agreat şi aprobat de întreaga clasă politică, creându-se astfel toate premisele pentru a produce alimente proaspete şi sănătoase pentru români şi pentru export”, se precizează în comunicatul citat.

 

După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung, considerăm că a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti. Considerând că aşa nu se mai poate, susţinem că este momentul să ne adunăm şi să ne unim forţele pentru ca cei care conduc destinele acestei ţări să înțeleagă că fără noi nu se poate.

Apelul Grupului de Iniţiativă

 

Semnatarii Apelului transmis către instituţiile amintite au solicitat o întâlnire cu miniştrii Agriculturii şi Finanţelor, pentru stabilirea unui calendar de reuniuni, pe sectoare de activitate, în vederea finalizarii programului “VIITORUL AGRICULTURII şi INDUSTRIEI ALIMENTARE ROMÂNEŞTI”. Acordarea de sprijin financiar fermierilor, reabilitarea urgentă a sistemelor de irigaţii şi punerea lor în funcţiune, aprobarea în regim de urgenţă a Legii Camerelor Agricole; modificarea, tot în regim de urgenţă, a Legii Dialogului Social, intervenţia Guvernului pentru a pune capăt abuzurilor practicate de supermarketuri sunt numai câteva din solicitările care figureză în apelul lansat de Grupul de Iniţiativă.

 

×