x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Poluare masivă la Vadu. Cine este proprietarul terenului și ce spune despre contaminarea solului

Poluare masivă la Vadu. Cine este proprietarul terenului și ce spune despre contaminarea solului

20 Mai 2020   •   11:25
Poluare masivă la Vadu. Cine este proprietarul terenului și ce spune despre contaminarea solului
Sursa foto: observator.tv

Plaja de la Vadu este poluată cu reziduuri petroliere. Hectare întregi sunt afectate. Zona se află în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Problema ar fi apărut de la două conducte ascunse în pământ care sunt legate de două bazine vechi, unde erau depozitate reziduuri petroliere, cu mulți ani în urmă. Niciunul dintre bazine nu a fost curățat.

Rompetrol Rafinare transmite că este proprietarul terenului de la Vadu, afectat de poluarea cu hidrocarburi, dar sursa de contaminare este alta, se arată într-un comunicat al companiei.

"Rompetrol Rafinare este proprietarul terenului afectat, dar nu şi sursa de contaminare. La scurt timp de la constatarea poluării, mai exact din luna aprilie 2019, Rompetrol Rafinare a iniţiat toate demersurile pentru începerea reabilitării terenului afectat.

Concret, compania a efectuat propriile investigaţii de specialitate pentru determinarea exactă a întinderii şi nivelului în adâncime a contaminării terenului, cât şi pentru limitarea efectelor imediate asupra mediului înconjurător. În baza concluziilor preliminare, s-au identificat soluţiile tehnice adecvate", precizează societatea.

În luna august 2019,  autorităţile de mediu au declarat zona drept sit contaminat, iar compania a efectuate toate ingestigațiile reglementate de legislaţia de mediu. Pe baza raportului final, Rompetrol Rafinare va implementa decizia autorităţii competente de mediu.

Informațiile potrivit cărora plaja Vadu a fost poluată cu hidrocarburi au apărut încă de anul trecut. Starea terenurilor afectate s-a înrăutățit. 
 

×
Subiecte în articol: rompetrol rafinare vadu