x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta anunţă scăderea preţului gazelor şi energiei pentru marea industrie

Ponta anunţă scăderea preţului gazelor şi energiei pentru marea industrie

10 Mai 2014   •   15:09
Ponta anunţă scăderea preţului gazelor şi energiei pentru marea industrie

Guvernul intenţionează să susţină marea industrie prin măsuri legislative care ar putea duce la scăderea preţurilor energiei şi gazelor, a declarat sâmbătă, la Galaţi, premierul Victor Ponta.

"Preţul energiei a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu până la 85% a certificatelor verzi şi reducerea taxei de cogenerare. Sunt alte mijloace prin care putem să reducem în continuare preţul energiei electrice. în privinţa preţului la gaz avem o strategie comună prin care relaţia între cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, sigur şi importurile, să păstreze preţurile la gaze în aşa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate", a spus Victor Ponta, după o vizită de lucru la combinatul ArcelorMittal.

Premierul a precizat că trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea preţului la gaze să se facă în cadrul unei pieţe care funcţionează, "altfel se riscă apariţia unui monopol şi dispariţia contextului în care poate funcţiona o piaţă liberă".

Victor Ponta a făcut precizări şi în legătură cu anunţurile repetate ale administraţiei ArcelorMittal potrivit căreia lipsa de sustenabilitate ar putea duce la relocarea operaţiunilor din România şi chiar la închiderea combinatului.

"Nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cât timp sunt competitivi şi au o perspectivă pe termen mediu şi lung vor rămâne. Altfel, nu pot să piardă tot timpul, nu poţi să ceri niciunui investitor privat să piardă bani în România. Cei de la ArcelorMittal, în condiţiile în care România asigură condiţii de competitivitate, fac investiţii şi sunt hotărâţi să rămână. Mai ţine şi de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru că măsurile luate în ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a şi existat o reducere semnificativă în Europa a marii producţii industriale, o delocalizare în afara Europei", a afirmat Ponta.

×
Subiecte în articol: preturi gaze industrie scadere ponta