x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Portofelul PDL, iradiat cu banii Nuclearelectrica

Portofelul PDL, iradiat cu banii Nuclearelectrica

de Cristian Anton    |    08 Feb 2018   •   12:50
Portofelul PDL, iradiat cu banii Nuclearelectrica

Pompiliu Budulan, fost prefect de Hunedoara, este urmărit penal sub control judiciar de către DNA după ce ar fi primit aproape trei milioane de euro mită în perioada în care era directorul general al societăţii Nuclearelectrica, cel mai probabil de la Siveco. O parte din bani erau pentru PDL, formaţiunea de guvernământ care l-a instalat în această funcţie. Cotizaţia nu a fost însă suficientă pentru partid, din moment ce Budulan a fost forţat să demisioneze de la Nuclearelectrica după ce şi-a numit aici fiica pe un post de director. A avut, astfel, mai mult timp pentru a se dedica afacerii sale nedeclarate cu păcănele.

DNA nu dezvăluie numele celor două firme de software de la care Pompiliu Budulan ar fi primit în perioada 2009-2011 şpagă de circa 2,8 milioane de euro, dar, din moment ce mita reprezenta clasicul 10% din valoarea facturilor emise şi a contractelor oferite, înseamnă că acordurile în cauză sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Singura companie care a beneficiat de astfel de contracte cu Nuclearelectrica în acea perioadă a fost Siveco România.

48.484.725 de euro, fără TVA, este valoarea unui acord încheiat între Nuclearelectrica şi Siveco, derulat între 2005 şi 2011

Siveco a beneficiat numai în perioada în care Pompiliu Budulan a fost directorul Nuclearelectrica de contracte în derulare sau atribuite în valoare de aproape 80 de milioane de euro.

Zeci de milioane prin acte adiţionale

În noiembrie 2009, Siveco primea de la Nuclearelectrica, prin negociere, un contract de aproape 24 de milioane de euro pentru licenţe software suplimentare şi servicii de suport tehnic. Anterior, în 2008, compania nucleară anunţa derularea unui acord cu Siveco în valoare de 7,5 milioane de euro pentru implementarea unui sistem informatic de administrare a activităţilor nucleare la centrala de la Cernavodă, valabil până în 2011.

Irina Socol, fondatoarea Siveco, a fost condamnată în 2016 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru o evaziune fiscală de trei milioane de euro, comisă în perioada 2009- 2013. Afacerista a recunoscut acuzaţiile şi a făcut mai multe denunţuri la DNA, care îl acuză acum pe Pompiliu Budulan pentru şpăgi luate în acelaşi interval

Într-un document emis de Nuclearelectrica în 2015 se face referire la un contract încheiat cu Siveco în 2005, care s-a întins până în 2011 pe baza a 13 acte adiţionale, tot pentru administrarea informatică a activităţilor de la centrală, în valoare de aproape 48,5 milioane euro. Este evident că doar de pe urma unor astfel de sume se puteau face zeciuieli de atâtea milioane de euro pentru directorul Budulan şi partidul acestuia.  

Sponsor PDL, răpus de nepotism

Pompiliu Budulan, fost prefect de Hunedoara, a fost numit şef la Nuclearelectrica în 2009 de către fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. În decembrie 2011 şi-a dat demisia, după ce liderul PDL Cezar Preda l-a nominalizat printre cei care au primit funcţii importante la stat doar pentru că au sponsorizat partidul. Acuzaţia venea în contextul în care Budulan şi-a pus un fin în Consiliul de Administraţie de la Nuclearelectrica în 2010, iar în 2011 şi-a angajat fiica într-un post de director tehnic al companiei nucleare.

Ce ne spun procurorii DNA

Potrivit DNA, Pompiliu Budulan a primit o şpagă de 1.536.743 euro în perioada iunie 2009-decembrie 2011 şi una de 1.250.188 euro în intervalul 2010- 2011. O parte din bani s-a dus la PDL. În 2016, Pompiliu Budulan, audiat în dosarul „Gala Bute”, povestea cum Elena Udrea i-a cerut în 2011 ca Nuclearelectrica să sponsorizeze cu 250.000 lei evenimentul sportiv organizat de ea, politicianul arătându-se mândru că a reuşit să negocieze o contribuţie de doar 125.000 lei.

Nuclearu’ cu păcănele la secret

În ultima sa declaraţie de avere, din 2012, Pompiliu Budulan era proprietarul unui teren şi al unei case, dar şi a două depozite bancare de peste 80.000 de euro. Politicianul declara venituri de circa 67.000 lei de la Nuclearelectrica, 8.000 lei de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, 8.592 lei de la ANAR, în timp ce soţia sa a avut salarii de la Liceul „Nicolae Tonitza” din Bucureşti în valoare de 33.683 lei. Budulan a omis să declare însă faptul că soţia sa a fost administratora unei firme specializate în jocuri de noroc, înfiinţată în 2006 în Bucureşti şi transferată apoi în Braşov. Firma cu un nume ciudat, Onemilliondollar SRL, era deţinută de ungurii Korodi Istvan şi Czeller Balazs şi nu a depus niciodată vreun bilanţ fiscal, până la radierea sa, în 2013.

 

 

×
Subiecte în articol: pompiliu budulan cercetat dna