x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preferam inca plata la ghiseu

Preferam inca plata la ghiseu

16 Apr 2004   •   00:00

Plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice nu are inca impactul dorit asupra populatiei, desi sistemul este in beneficiul contribuabililor.

Romanii inca nu folosesc suficient alternativa platii electronice a taxelor si impozitelor locale. Desi a fost implementata inca de anul trecut, posibilitatea achitarii prin card sau Internet a obligatiilor fiscale este utilizata de un numar redus de cetateni. „Interesul pentru plata electronica a impozitelor continua sa ramana foarte scazut. De altfel, romanul nu se prea inghesuie nici macar la consultarea on-line a datoriilor, de unde tragem concluzia fie ca nu este la curent cu aceasta posibilitate, fie nu are un calculator de unde sa poata face acest lucru", potrivit NO-CASH.

SOLUTII. Achitarea taxelor si impozitelor locale se poate face prin ATM,POS (cu ajutorul cardului) sau prin instrumente de plata la distanta de tipul Internet banking, mobile banking sau home banking. Astfel de sisteme au fost implementate de catre banci la directiile judetene ale Finantelor Publice si la primarii. In prezent, sistemul de plata electronica a impozitelor functioneaza in 60 de primarii de pe teritoriul tarii, printre care si cele sase primarii de sector din Capitala. Cu toate acestea, numarul romanilor care au achitat impozitele electronic este inca redus. De exemplu, doar 0,14% din platile pentru taxe si impozite efectuate in acest an la Primaria Timisoara au fost realizate prin mijloace electronice.

Unul dintre motivele pentru care romanii prefera inca sa stea la coada pentru a-si plati darile catre stat este lipsa unei promovari intense a alternativeor electronice de plata. „Putem spune ca exista si o rezistenta a functionarilor de la ghisee, care nu doresc sa informeze cetatenii de existenta acestor modalitati de plata de teama ca nu mai pot primi rest", a declarat Dan Nica, ministrul Comunicatiilor.

BENEFICII. Prin sistemele electronice de plata se poate economisi timp, evitand inghesuiala de la cozi si disputele cu functionarii de la ghiseu. Prin acest sistem exista posibilitatea de a efectua plati si in numele altor persoane. In plus, sistemul electronic functioneaza nonstop, existand posibilitatea efectuarii platilor la orice ora din zi sau din noapte. Prin plata electronica are si avantajul reducerii birocratiei din administratii.

Iohanna Onaca

×
Subiecte în articol: economic plata