x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PREGĂTIRI DE CRĂCIUN/Angajaţii vor bani, nu cadouri

PREGĂTIRI DE CRĂCIUN/Angajaţii vor bani, nu cadouri

de Florina Zainescu    |    Sînziana Stancu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Salariaţii vor să primească de sărbători prime în bani, nu petreceri sau cadouri simbolice. Nimic nou, aţi putea spune, însă acum, pe fondul crizei economice, această dorinţă a salariaţilor este cu atât mai arzătoare. Rămâne însă întrebarea cât de darnici vor mai fi angajatorii anul acesta. Că, vorba aceea, “bolnavul cere multe, sănătosul dă ce poate”.

“Dacă anul trecut peste 53% din români se aşteptau să fie răsplătiţi de sărbători cu o primă sau un bonus, în acest an aşteptările acestora vor înclina şi mai mult către sfera remuneraţiei, în detrimentul micilor atenţii: zile libere, petreceri, felicitări, cadouri simbolice etc. În cazul în care ar putea alege, angajatul cu siguranţă ar opta pentru o primă sau un bonus”, a declarat Dan Andrei Frunză, director de marketing BestJobs.ro. El a adăugat că impasul economic aduce totuşi angajatul în poziţia de a avea aşteptări limitate de la angajatorul său. “Nesiguranţa ce planează asupra economiei mondiale are ca efect direct amplificarea importanţei banilor în versiunea lor fizică, fapt vizibil şi în atitudinea angajatorilor. Astfel, angajatorii vor fi în acest an mai economi şi mai puţin generoşi decât în anii precedenţi, acordând o atenţie mult mai mare managementului bugetelor salariale, oricum reduse”, a atras atenţia reprezentantul BestJobs. Anul acesta, mai mulţi patroni vor încerca să le facă angajaţilor sărbătorile mai frumoase acordându-le tichete cadou. “Datorită facilităţilor fiscale pe care le oferă tichetele cadou, cu siguranţă va exista o cerere mai mare anul acesta. Este greu să estimăm dacă această creştere este rezultatul crizei economice sau se datorează faptului că aceste produse sunt din ce în ce mai cunoscute. Anual, piaţa tichetelor cadou a crescut cu circa 25%. În prezent, observăm că există un interes mai mare semnificativ, faţă de anii trecuţi, pentru tichetele cadou, acestea oferind posibilitatea beneficiarului de a alege cadoul pe care şi-l achiziţionează, iar angajatorul scuteşte nişte bani”, a declarat Cristina Hlinschi, director de marketing al Accor Services. Însă vor fi şi angajaţi care vor fi fericiţi dacă Moş Crăciun le va aduce... păstrarea locului de muncă. Printre aceştia se numără agenţii imobiliari, care, din cauza blocajului de pe piaţă, nu prea mai vând nimic şi, ca urmare, nu primesc nici măcar salariile, dacă acestea au fost negociate sub formă de comision. Sondajele făcute în ultima perioadă printre consumatorii autohtoni indică faptul că aceştia nu intenţionează să-şi reducă bugetul pentru Crăciunul 2008.

EUROPA
Consumatorii europeni sunt din ce în ce mai pragmatici. Din cauza crizei financiare mondiale, şi ei preferă ca Moş Crăciun să scoată, anul acesta, din sacul său bani, nu cadouri. Tendinţa a început să prindă contur încă din anii trecuţi, după cum indică sondajele europene. În special Europa Occidentală, unde consumatorii răspund adesea că preferă să primească bani sau cel puţin cadouri practice, nu simbolice, de care să se folosească. Şi angajaţii diferitelor companii au pledat tot pentru sume de bani, în locul chiar al petrecerilor cu colegii sau al cadourilor oferite de firmele la care lucrează. Aceleaşi sondaje anticipează, din nefericire, că Moş Crăciun va fi mai sărac anul acesta pentru cei mai mulţi dintre consumatori şi că unii dintre ei se vor mulţumi doar cu privitul vitrinelor, garnisite, de altfel, ca în toţi anii, cu lucruri care mai de care. Un colac de salvare pentru consumatori ar putea fi promoţiile, deşi comercianţii se tem că, şi aşa, le vor scădea considerabil vânzările.

Deocamdată, la New York, bradul instalat deja la Rockefeller Center a dat, neoficial, încă, semnalul de sărbători, iar chinezii sunt cei mai optimişti şi cred că ei vor face faţă cel mai bine crizei financiare. Mai bine decât europenii şi americanii.

 

Concedieri masive

Peste 1.400 de angajaţi ai unor societăţi din judeţul Prahova vor fi disponibilizaţi, în următoarele trei luni. Cele mai multe concedieri colective sunt făcute în această lună, iar cea mai mare disponibilizare s-a înregistrat la Plopeni. În data de 4 noiembrie, 744 de angajaţi ai Uzinei de Armament au fost daţi afară, însă au primit salarii compensatorii.

Potrivit datelor furnizate de Dragoş Pârvan, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, în cursul lunilor noiembrie şi decembrie 2008 şi în cursul lunii ianuarie 2009, în judeţ vor fi făcute concedieri colective în cazul a 13 societăţi, numărul total al persoanelor care vor fi disponibilizate în această perioadă fiind de 1.443. Angajaţii de la Uzina din Plopeni au fost primii disponibilizaţi. Au urmat apoi salariaţi din industria mobilei, fabrica Anteco trimiţând în şomaj 76 de muncitori. Şi firmele din sectorul confecţiilor au sărăcit. Conform AJOFM, de la fabrica de confecţii Linea vor pleca 181 de angajaţi, iar alţi 38 de salariaţi de la societatea de confecţii Getica vor pleca în şomaj din luna ianuarie. În decembrie, Soceram Bucov va da preavizul la 150 salariaţi, din totalul de 161. Alţi  97 de muncitori de la Cahiro Scăieni vor rămâne şi ei fără un loc de muncă. Societatea de Construcţii Căi Ferate Bucureşti – Sucursala Blejoi va lăsa fără serviciu  52 de salariaţi, iar Transelectrica Bucureşti, sucursala Ploieşti, alţi 24. Şi firma InterPan face disponibilizări: 24 de angajaţi. Şi tot 24 de angajaţi vor primi preavizul din partea Concif Buzău, cu punct de lucru în Sinaia. Ray Construct Blejoi concediază în decembrie 32 de angajaţi, iar Avros Electronic va renunţa la 14 salariaţi. Situaţia este alarmantă, având în vedere că în 2007, în Prahova au fost disponibilizaţi 1066 de angajaţi de la 19 agenţi economici. La ora actuală, în evidenţele AJOFM Prahova sunt înscrişi 10.942 de şomeri.

  • Laura Calciu, corespondent Jurnalul Naţional
×
Subiecte în articol: economic angajati