x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul alimentelor creşte în lunile următoare

Preţul alimentelor creşte în lunile următoare

de Dan Straut    |    Adrian Stoica    |    24 Apr 2020   •   10:25
Preţul alimentelor creşte în lunile următoare

Produsele alimentare se vor scumpi în lunile următoare pe fondul majorării costurilor de producţie. Deocamdată, procesatorii români pot asigura marfă în cantităţi suficiente, dar această capacitate este limitată la câteva luni, avertizează un raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Deja seceta a afectat circa 50% din culturile mari, aşa că nu ne putem aştepta nici la recolte bune


Potrivit raportului, unii producători de mâncare anticipează o scumpire cu 5-10% în perioada următoare. Din cauza pandemiei, procesatorii români au renunţat la furnizorii din Italia, Spania sau Franţa şi s-au îndreptat spre Europa de Nord.

În ultimele luni, făina s-a scumpit cu circa 10%.

Preşedintele Pro Agro, Arion Ionel, spune că scumpirile nu trebuie să fie o surpriză, pentru că nu avem zootehnie şi importăm 80% din carcasele de porc, iar producătorii de carne de vită şi lapte nu sunt susţinuţi. Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele SindAlimenta, scumpirile s-ar putea vedea din iulie, când apare grâul din noua recoltă, iar bursele vor reacţiona.


Seceta muşcă puternic
Seceta este extremă şi sunt afectate cel puțin 50% din culturile mari, dar „stocurile de alimente și produse de bază sunt suficiente”, iar retailerii ar trebui să se aprovizioneze și de la producătorii locali, a afirmat ieri, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros. „Din noua recoltă, va fi bine dacă obținem 50-60%. De exemplu, la grâu, producția în anii cei buni a fost de 2,5 milioane de tone; ar fi bine dacă în 2020 vom obține jumătate. Dar sunt convins că vom acoperi consumul intern, care este de 1,5 milioane de tone”, a spus ministrul.


Retailerii, înţepaţi de ministru
Cât privește stocurile de alimente, oficialul a lansat o săgeată către retaileri: „Comportamentul de cumpărare s-a schimbat, sectorul HORECA  nu mai achiziționează în ritmurile anterioare, astfel că există un surplus de produse, cum ar fi lactatele, carnea de pui și de vită sau legumele (…) În aceste condiții, le-am recomandat marilor retaileri să achiziționeze produse agro-alimentare de pe plan local, din regiunile unde operează. Unii au înțeles mesajul, alții nu l-au înțeles”.

 

×