x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul gazelor, in aer

Preţul gazelor, in aer

18 Dec 2007   •   00:00
Preţul gazelor, in aer

Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit calculelor distribuitorului E.ON Gaz, unul din cei doi mari jucători ai pieţei autohtone. Estimarea contrazice flagrant aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, conform căreia anul viitor majorarea va fi sub 4%, căt e prognozată rata inflaţiei.
Gazele naturale se vor scumpi cu 30% in 2008, potrivit E.ON Gaz. Estimarea contrazice aprecierea lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei, potrivit căreia anul viitor majorarea va fi sub 4%, căt e estimată rata inflaţiei.


Preţurile la gazele naturale vor creşte cu o treime in 2008 dacă actualele cotaţii ridicate ale ţiţeiului pe plan internaţional se vor menţine. Potrivit lui Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz Romănia, se aşteaptă majorări de circa 10% incepănd din ianuarie 2008. "Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10% incepănd din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30% este de aşteptat pentru intreg anul 2008", a precizat Saul.


Motivul creşterii este ponderea mare a gazelor naturale din import. Consumul din Romănia este asigurat de producţia internă in proporţie de 60% şi 40% din importuri. "Preţul este legat de preţul petrolului comercializat pe pieţele internaţionale. In ultimele luni, preţul petrolului pe pieţele internaţionale şi-a continuat tendinţa ascendentă.
Incepănd cu 1 ianuarie 2008, preţurile gazelor naturale de import vor creşte şi pentru Romănia cu aproape 20%, iar pănă la sfărşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ 60%, dacă preţul petrolului işi menţine acelaşi nivel ridicat", a adăugat Saul.


CALCUL. Gigantul rus Gazprom a anunţat deja scumpiri pentru furnizarea de gaze in Europa, şi, ca un domino, alte companii occidentale, precum Gaz de France şi Centrica, au cerut majorări. Problema calculului nu este insă aşa de simplă, deoarece pănă acum, datorită iernii blănde, gazele de import au fost doar 26% din totalul consumului, faţă de 40% căt e estimarea ANRE. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, datorită diferenţei intre importurile efective şi estimarea folosită de ANRE, nu ar exista motive pentru creşterea preţurilor de la 1 ianuarie.


DIFICIL. E.ON Gaz, proprietarul reţelei Distrigaz Nord, spune că, dacă majorarea nu se va opera, "este posibil ca furnizarea către unii consumatori să trebuiască să fie redusă sau sistată chiar şi in zile friguroase, din cauză că nu vor fi cantităţi de gaze naturale suficiente pe piaţa romănească". Potrivit lui Achim Saul, serviciile de furnizare sunt doar 4% din tariful la consumator, in vreme ce restul de 96% sunt costuri externe ce nu pot fi influenţate de companie. Alternativele sunt fie furnizarea de gaze achiziţionate scump şi văndute populaţiei ieftin, ceea ce va duce la destabilizarea financiară a companiei, fie reducerea importurilor. Astfel se va ajunge la imposibilitatea de a asigura consumatorilor cantităţile necesare.
Â
Â
ALINIERE. Reprezentanţii Distrigaz Sud spun şi ei că preţul trebuie să crească in 2008, insă din cauza alinierii preţurilor la gaze intre producţia internă şi cotaţiile internaţionale.
Â

"In cadrul discuţiilor incepute saptămănile trecute cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei, se lucrează la determinarea nevoilor de stabilire a preţului gazului pe baza metodologiei tarifare agreate in Romănia. Suntem in aşteptarea deciziei autorităţilor privind stabilirea preţului gazului, avănd in vedere că pentru aprovizionarea cu gaze şi distribuţia acestora in 2008 o creştere a preţului este necesară", se precizează intr-un comunicat al companiei, controlată acum de Gaz de France.

Alinierea tarifelor trebuie să se facă pănă la finele lui 2009, insă Vosganian a precizat vineri la şedinţa de bilanţ a sectorului energetic romănesc că aceasta va fi făcută in funcţie de gradul de suportabilitate a populaţiei. "Preţul gazului pe piaţă depinde in mod direct de preţul hidrocarburilor şi in special de preţul petrolului, care a suferit anumite fluctuaţii in ultimele luni. Preţul gazului intern din Romănia este inferior preţului gazului de pe piaţa internaţională şi Guvernul Romăniei s-a angajat faţă de Comunitatea Europeană să alinieze preţul intern la cel european", potrivit Distrigaz Sud.

Această aliniere trebuie realizată in contextul in care diferenţa de preţ este de 100 dolari la mia de metri cubi de gaze. In vară, atăt ministrul economiei, căt şi Jakab Alexa, directorul general al Romgaz au precizat că s-a cerut prelungirea perioadei de aliniere pănă in 2010 la Comisia Europeană. Pănă acum n-au fost anunţate rezultatele acestui demers. (D. I.)

Â

Contradicţie

Estimarea de creştere vine la numai trei zile după ce Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a precizat că majorarea tarifelor percepute in 2008 se va situa sub nivelul inflaţiei, care este estimată de BNR la 4%. Gabriel Sirbu, directorul general al Departamentului Preţuri şi Tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, ne-a precizat că joi va fi luată o decizie in Comitetul de Reglementare al instituţiei. "ANRE stabileşte tarifele in funcţie de o metodologie publicată in Monitorul Oficial. Pănă atunci nu dorim implicarea instituţiei in acest tip de polemică", a completat Sirbu.

×
Subiecte în articol: economic preţul gazelor naturale