x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul pâinii creşte la foc mare şi se umflă cu 15-20%

Preţul pâinii creşte la foc mare şi se umflă cu 15-20%

de Adrian Stoica    |    24 Oct 2018   •   10:50
Preţul pâinii creşte la foc mare şi se umflă cu 15-20%

Preţul pâinii va creşte în perioada următoare cu 15-20%, după ce cotaţiile mondiale ale grâului au crescut cu 25%. Creşterea cotaţiilor la bursă era previzibilă după ce producţia mondială de grâu s-a redus din cauza vremii capricioase. Pe de altă parte, în cazul particular al României, creşterea preţului este influenţată de scumpirea tarifelor la utilităţi şi de cursul de schimb al monedei naţionale. Acesta nu va fi însă singurul produs alimentar care se va scumpi în perioada imediat următoare.

Preţul la raft al pâinii va înregistra un salt de 15-20% în circa o lună de zile, iar creşterea va fi favorizată şi de apropierea Sărbătorilor de iarnă când consumul de pâine şi, în general, al produselor de panificaţie creşte, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Chiar dacă în acest an ţara noastră a înregistrat o producţie bună la grâu, acest lucru aproape că nu influenţează deloc preţul. Singurul avantaj este că o producţie mare în ţară asigură un cost al transportului mult mai redus, faţă de situaţia în care grâul ar fi importat.  

Cotaţiile internaţionale dictează preţul

În România, aproape toată producţia de grâu este achiziţionată de 4-5 angrosişti mondiali de cereale, iar o mare parte din această cantitate este cumpărtă direct din câmp de la fermieri. Îl stochează în depozite proprii sau închiriate, iar ulterior îl vând la preţul stabilit pe bursă oriunde în lume. În lipsa spaţiilor de depozitare, fabricile de panificaţie nu-şi pot face stocuri prea mari, aşa că sunt nevoite să achiziţioneze des grâu, iar jocul bursei dictează preţul.

Un produs ieftin şi plin de evaziune

Potrivit lui Dragoş Frumosu, la noi preţul actual al pâinii nu este unul corect, el fiind cu circa 50% mai mic decât cel real. „Această problemă nu poate fi rezolvată momentan pentru că, pe de o parte, toată clasa clasa politică apreciază că pâinea este un aliment de bază, iar scumpirea excesivă ar avea un impact social negativ, iar pe de altă parte, nimeni din clasa politică nu a acţionat ferm împotriva evaziunii fiscale”, spune Dragoş Frumosu. Astfel, multe firme din industria de panificaţie îţi permit să aibă un profit foarte mic, iar salariile angajaţilor să fie la nivelul salariului minim.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: pretul painii