x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţuri mari din cauza supermarketurilor

Preţuri mari din cauza supermarketurilor

15 Oct 2010   •   00:00
Preţuri mari din cauza supermarketurilor
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

După ce a speriat populaţia anunţând creş­teri de preţuri de până la 10% la pro­dusele alimentare, Valeriu Ta­bă­ră (foto), ministrul Agriculturii, vorbeşte des­pre ieftiniri şi dă vina pe super­mar­keturi pentru preţurile mari ale produselor alimentare.  

Firmele care anunţă majorări de pre­ţuri la alimente vor rămâne cu pro­dusele în raft şi că în următoarea pe­rioadă este posibilă chiar o scădere a preţurilor, a spus ministrul Agricul­turii, Valeriu Tabără. "Cei care anun­ţă­ majorări de preţuri vor rămâne cu pro­­dusele în raft. Nu există motive pentru majorări şi cred că se vor duce în jos în următoarea perioadă", a spus Tabără. Ministrul suspectează o în­ţelegere între lanţurile de hipermarketuri şi procesatori în de­fa­voa­rea producătorilor. "Nu există un con­trol pe filiera de produs şi trebuie să găsim căile prin care să eliminăm dis­funcţionalităţile", a afirmat Ta­bă­ră.

Întrebat despre declaraţiile anterioare pe care le-a făcut cu privire la creşterea preţurilor la produsele agro-alimentare, ministrul Agriculturii a spus că atunci a fost vorba despre un avertisment. "Repet, eu m-am pronunţat într-un anumit context. A fost un avertisment. Ca ministru, mă interesează producătorul şi consumatorul şi, oricât de multe ori va fi nevoie de intervenţie, pentru că ştim că suntem într-o zonă speculativă de ani de zile, o vom face", a precizat Valeriu Ta­­­bără. La 6 octombrie, ministrul Agri­­culturii a afirmat, după şedinţa de Gu­­vern, că preţurile produselor de ba­ză ar putea înregistra o creştere cu un procent între 8% şi 10%. Ulterior, mi­nisterul de resort a revenit cu un co­municat de presă în care se preciza că ministrul Agriculturii că nu va promova niciodată o politică de creş­­tere a preţurilor. Acum, Tăbără cre­­de că a fost o gre­şeală "capitală" construcţia hi­per­­marketu­ril­or în oraş. "Nu le construieşti în oraş - ai sufocat şi ai eliminat cealaltă concurenţă mi­­că. Bătălia şi contactele mele cu membrii UE şi ca parlamentar, şi ca mi­­nistru, vor fi atenuarea puterii acestor supermarketuri pentru că sufocă pro­ducţia pri­ma­ră, ori eu aş dori ca mi­cul produ­cător şi nu numai micul pro­ducător să aibă accesul spre ma­ga­­zine, chiar direct", a afirmat Ta­­bără.

Ministrul deplânge eliminarea magazinelor de cartier şi este scanda­lizat de vânzarea unui litru de lapte cu un preţ de patru ori mai mare la raft decât la producător. "De ce trebuie să elimin magazinele de cartier şi de ce trebuie să ţin supermarketu­rile deschise toată săptămâna? S-a ve­nit cu un argument po­tri­vit căruia con­sumatorul nu are unde merge - tu­r­ismul de supermarket (...) Partea de comerţ şi de produc­ţie alimentară tre­buie să fie cât mai aproape şi cât mai nedistorsionată. Nu pot să cumpăr laptele cu 0,4 lei şi să-l vând cu 4 lei, chiar dacă intră printr-un sis­tem de procesare", a atras aten­ţia mi­nistrul Agriculturii. Teoria lui Tabără este susţinută şi de preşedintele Consiliului Con­cu­­ren­ţei, Bogdan Chiriţoiu. El a pre­ci­zat că instituţia pe care o conduce suspectează înţelegeri între marile lanţuri de magazine şi furnizori şi are în lucru o investigaţie în acest sens. De asemenea, el crede că statul nu ar trebui să intervină şi să stabilească preţul de vânzare al produselor.

×
Subiecte în articol: economic