x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Previziuni sumbre: România este predispusă la colaps

Previziuni sumbre: România este predispusă la colaps

de Daniela Ivan    |    30 Oct 2008   •   00:00

România este una dintre ţările cel mai predispuse la colaps economic, potrivit prognozei Stratfor. Previziunile arată că Europa va fi lovită de criză într-o măsură mai mare decât SUA, iar Rusia va profita şi-şi va întări poziţia prin preţurile la energie.



În afară de România, predispuse la colaps economic sunt considerate şi Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Slovacia şi Serbia, avertizează experţii americani de la Stratfor, serviciu privat de informaţii din SUA, supranumit şi "CIA-ul din umbră". România se va confrunta cu grave atacuri speculative împotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la creşterea ratelor bancare, ceea ce va pune populaţia în mare dificultate. România se confruntă cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% şi cu o datorie publică de 19% din PIB, ceea ce ridică serioase semne de întrebare legate de modalitatea prin care România va reuşi să acopere gaura bugetară în timpul unei crize de lichidităţi, scrie Stratfor. Se pare că mai multe agenţii internaţionale au îngrijorări faţă de ţara noastră. Standard & Poor’s a coborât cu o treaptă ratingul BCR, la "BB+", ca o consecinţă directă a retrogradării României, şi a menţinut perspectiva negativă asociată acestuia, pe fondul "îngrijorărilor în creştere faţă de mediul dificil".

EUROPA SUFERĂ
Europa va fi afectată de criza financiară până la sfârşitul anului 2009, iar efectul acesteia va fi mai puternic decât în SUA, întrucât sistemul bancar european are anomalii profunde şi fiecare ţară luptă pe cont propriu în lipsa unei strategii unitare în UE. "Spre deosebire de SUA, Europa are numeroase sectoare ale sistemului bancar destul de bolnave. Băncile din Austria, Suedia şi Italia s-au supraexpus în Europa Centrală, care acum suferă din cauza prea multor credite", subliniază Stratfor. Băncile germane care au creditat corporaţii au rămas cu prejudicii şi mai mari decât au generat practicile subprime din SUA. Băncile din Irlanda şi din Spania se confruntă cu probleme cauzate de subprime mult mai grave decât băncile americane, având în vedere dimensiunea economiei. Grav este că fiecare stat se zbate pe cont propriu. "Un plan la nivel UE este pur şi simplu imposibil, întrucât nu există nici o instituţie capabilă să aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este în primul rând interesat de sine însuşi", susţin analiştii Stratfor.
"Rusia va ieşi mult mai influentă din această criză, cel mai mare furnizor de energie al Europei se pregăteşte să ridice preţurile şi a avertizat majoritatea ţărilor să se pregătească pentru o creştere vertiginoasă a preţurilor. Europa este dezbinată din punct de vedere economic şi din cauza faptului că, în paralel cu criza financiară, Rusia a făcut anumite mişcări strategice în sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost mişcat abil pe piaţa financiară europeană, pentru a influenţa insituţiile financiare din anumite ţări strategice", se arată în raportul Stratfor.

FIRMELE NU MAI ANGAJEAZĂ

Companiile din România au devenit mult mai prudente şi stricte în ceea ce priveşte costurile cu forţa de muncă, multe dintre acestea blocând deja angajările. Măsurile au fost luate chiar dacă efectele crizei  globale nu se resimt în prezent. "România este o ţară emergentă, astfel că vom fi mai puţin afectaţi. Încă nu se resimt efectele crizei, dar companiile au devenit deja mult mai prudente şi au control mult mai strict al costurilor pentru forţa de muncă", a declarat Csaba Gergely, preşedintele asociaţiei specialiştilor în resurse umane HR Club. Potrivit acestuia, toate industriile vor fi afectate, primele fiind cea a producţiei de bunuri cu valoare ridicată, instituţiile financiare şi construcţiile. Acesta recomandă companiilor să nu reducă fondurile alocate pentru resursele umane înainte de a face o analiză a situaţiei din interiorul organizaţiei. Potrivit datelor HR Club, România are unul dintre cele mai ridicate niveluri de creştere salariale din lume, de 12% anual, alături de Rusia şi de China.

×
Subiecte în articol: economic romania