x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prietenii democraţiei lui Băsescu, anchetaţi în Germania

Prietenii democraţiei lui Băsescu, anchetaţi în Germania

de Daniel Ionaşcu    |    23 Iul 2012   •   16:52
Prietenii democraţiei lui Băsescu, anchetaţi în Germania

Scandal politico-economic de proportii in Germania, ale carui ramificatii ajung pana la cancelarul Angela Merkel si chiar la Nicolas Sarkozy si Palatul Élysée. Stefan Mappus, fost ministru-presedinte al landului Baden-Wurttemberg, al treilea ca marime al Germaniei, este anchetat de procurori pentru nationalizarea EnBW la un pret mult umflat.

Mappus a platit in 2010 suma de 4,7 miliarde de euro pentru cota de 45% detinuta de Electricite de France (EdF). Gigantul nuclear francez cumparase pachetul de actiuni in 1999, insa, avand doar 45%, nu avea practic nici un control asupra companiei. Mai mult, aversiunea fata de energia nucleara a nemtilor s-a simtit din plin in afacerile EnBW. Merkel a extins in septembrie 2010 durata de viata a centralelor nucleare, inclusiv ale celor detinute de EnBW, insa a impus in numele crizei noi taxe care au redus profitabilitatea.

Pe acest fond, Mappus a regizat reintoarcerea 'bijuteriei“ landului la patria-muma in plina campanie electorala. Pe 26 noiembrie 2010, EdF cade de acord asupra pretului de 40 de euro pe actiune.

In martie 2011, dupa cutremurul de la Fukushima, Merkel decide inchiderea treptata a reactoarelor, iar compania devine mai putin atractiva. Procurorii incep propria ancheta si descopera ca suma platita a fost cu 18% peste nivelul capitalizarii bursiere a EnBW, paguba rezultata la bugetul regional fiind de 840 de milioane de euro. Acum, Mappus risca 5 ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat.

Interesele cui?
Totul s-a facut prin Dirk Notheis, si el membru al partidului Angelei Merkel – Uniunea Crestin Democrata (CDU) si director al Morgan Stanley Germania. Prieten din copilarie cu Mappus, Notheis a socat scena politica germana cand s-a aflat ce scria in mail-urile sale. Cand EdF parea ca ezita asupra tranzactiei, in 3 decembrie 2010, Notheis a trimis un mail amenintator, in care se spune ca, 'daca e necesar, Angela a sunat Élysée“. Despre Mappus scrie sa nu fie subestimat. 'Controleaza 30% din delegatii partidului si ar putea sa o omoare pe Angela la congres.“ In alta parte, Notheis o alinta pe Merkel drept 'Mutti“ – adica 'mamica“. Bancherul l-a sfatuit pe Mappus sa lucreze exclusiv cu Morgan Stanley. Avea tot interesul, caci comisionul bancii sale din vanzare a fost de 12 milioane de euro. Notheis a parasit recent Morgan Stanley.

Problema franceza
Situatia se complica si mai mult pe partea franceza a afacerii. EdF este condusa de Henri Proglio, considerat un apropiat atat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, cat si al lui Dominiques Strauss-Kahn, fostul sef al Fondului Monetar International (FMI). A ajuns la conducerea gigantului energetic in 2009, cu sustinerea fostului ministru al Economiei Christine Lagarde, actuala sefa a FMI. Operatiunile din Franta ale Morgan Stanley sunt conduse de... Rene Proglio, fratele geaman al sefului EdF. Intr-un mail catre omologul sau de la Morgan Stanley Paris, Notheis recunoaste ca 'fratele tau a acceptat deja un pret de 40 de euro“ si stie ca 'pretul e mai mult decat generos“. Le Monde se intreaba interesele cui a aparat Morgan Stanley? Al cumparatorului? Al vanzatorului? Sau al sau propriu? Acela de a lua un comision mult mai mare...

Conexiunea romaneasca ajunge langa Macovei
Miza este imensa. Pentru Merkel situatia e critica, caci in 2009, la nivel national, un votant conservator din sase a provenit din landul Baden-Wurttemberg. Astfel, la alegerile legislative din 2013, Merkel ar putea pierde puterea. Din aceeasi organizatie face parte si Gunther Krichbaum, un apropiat al lui Mappus, din acelasi oras. Cand Mappus a ajuns prim-ministru al landului, el l-a inscaunat pe Krichbaum ca presedinte al organizatiei locale a partidului.

Legaturile lui Gunther Krichbaum ajung pana in Romania, de a carei soarta acesta s-a aratat recent interesat. Presedinte al Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Krichbaum i-a cerut presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei si suspendarea votului sau in Consiliul European in urma subminarii statului de drept si democratiei. Declaratia lui Krichbaum trebuie pusa in legatura cu faptul ca este casatorit cu Oana Harvalia, fost consilier personal al Monicai Macovei. Harvalia a plecat din Romania dupa ce Macovei a fost debarcata de la Ministerul Justitiei. Ea era cunoscuta si pentru o Fundatie de adoptii de copii, criticata de doamna Theodora Bertzi, sefa Oficiului Roman pentru Adoptii. Harvalia s-a casatorit cu politicianul german la Primaria din Sibiu, dupa ce divortase anterior de Czaka Zoltan, importator de cafea din Germania.

×