x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă 4 mai are de aşteptat

Prima Casă 4 mai are de aşteptat

de Daniela Ivan    |    29 Mar 2011   •   15:16
Prima Casă 4 mai are de aşteptat

Tinerii care aşteaptă deblocarea programului Prima Casă 4 nu prea au motive de optimism, demararea programului mai are de aşteptat. Dacă va mai începe. Propunerea Guvernului ca băncile să crediteze cu 50% programul nu este privită cu ochi buni de bancheri. "Cred că lucrurile sunt destul de complicate. Dacă am un produs garantat 100% de stat este simplu. Dacă am un produs garantat în proporţie de 50% de stat, atunci băncile au norme proprii, aprobate de BNR. Cred că or să apară bănci cu oferte similare proprii", a spus şeful Raiffeisen Bank.

El a adăugat că implementarea unei noi forme a programului Prima Casă este destul de complicată şi durează pentru că este nevoie de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, apoi de emiterea unor norme metodologice. "Statul a atins plafonul şi nu îl poate mări şi atunci a propus să folosim 50% din plafonul existent pentru credite acordate pe viitor. Acesta este un lucru destul de complicat pentru că în primul rând portofoliul existent va fi garantat doar 50%. Înţeleg că intenţia statului este să menţină costul actual. Vă spun că este un lucru destul de complicat", a continuat Van Groningen.

Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că Guvernul discută cu băncile varianta reducerii la jumătate a garanţiei statului la creditele alocate până în prezent prin programul "Prima Casă", astfel încât suma de 750 milioane euro, reprezentând jumătate din garanţiile emise, să poată fi folosită în continuare pentru acordarea de noi împrumuturi.

Pe de altă parte, nivelul dobânzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele plătite deja Fondului de Garantare şi constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de bănci în cazul în care o astfel de măsură ar fi acceptată. Pe de altă parte,inspirate de program, băncile au lansat deja propriile programe tip Prima Casă. El a adăugat că este normal din punctul de vedere al unei bănci ca cineva care vrea să achiziţioneze o casă să contribuie şi cu o mică parte bani proprii, măcar pentru a avea exerciţiul economisirii. "Prima Casă a fost un program temporar şi trebuie să revenim la normalitate, cândva", a concluzionat Van Groningen.

×
Subiecte în articol: credite raiffeisen bank prima casă