x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă 4 va începe peste 3-4 săptămâni.

Prima Casă 4 va începe peste 3-4 săptămâni.

de Daniela Ivan    |    19 Mai 2011   •   12:57

Programul Prima Casa 4 ar putea incepe in 3-4 saptamani, dupa ce Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va trimite bancilor conventiile necesare pentru introducerea normelor, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). El a adaugat ca exista 5-6 banci care doresc sa participe la programul Prima Casa 4, printre care si CEC Bank.

"Daca saptamana aceasta sau cel tarziu saptamana viitoare primim de a Fondul National de Garantare a NGCIMM proiectul de conventie trebuie sa introducem prevederile acestui proiect in norme, iar bancile sa aprobe normele pe diverse paliere. Personal, cred ca in 3-4 saptamani am putea vedea primele norme cu aviz favorabil de la Banca Nationala si sa incepem creditarea", a spus Ghetea.

Desi premierul Boc a anuntat ca programul va incepe imediat dupa Pasti, bancile comerciale nu au putut depune la Banca Nationala a Romaniei documentele privind normele pentru programul Prima Casa 4, deoarece nu au fost publicate normele elaborate de Fondul National de Garantare prin proiectul de conventie.

Guvernul a adoptat, in data de 20 aprilie 2011, normele metodologice de aplicare a programului. Potrivit acestora, Guvernul a redus garantia din partea statului la jumatate. Totodata, proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati pot accesa un credit ipotecar garantat de stat pentru a cumpara o locuinta cu o suprafata mai mare. In plus, Guvernul a eliminat restrictiile privind varsta maxima a solicitantilor si vor putea aplica pentru un credit "Prima casa" si persoanele de peste 35 de ani. Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta vor putea beneficia de credite garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de cote-parti. Se mentine avansul de 5% din valoarea bunului finantat si marjele de dobanda aplicate peste indicatorii pietei monetare, de 2,5% la lei si 4% la euro.

×
Subiecte în articol: bani bănci finantare imprumut prima casă