x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă, blocată la Fondul de Garantare

Prima Casă, blocată la Fondul de Garantare

de Daniela Ivan    |    Elena Stan    |    15 Iul 2009   •   00:00
Prima Casă, blocată la Fondul de Garantare
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Căratul hârtiilor între băncile participante la Programul Prima Casă şi Fondul de Garantare poate duce la pierderea de către românii care aplică la program, dar sunt refuzaţi, a unor sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro. Aprobarea dosarelor durează aproape o lună de zile, timp în care clienţii dau avansul proprietarului într-un antecontract care este neapărat necesar la dosar.

Programul Prima Casă a început foarte frumos, la televizor, însă în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Prima problemă de care se lovesc românii când se duc la bănci pentru a se interesa dacă pot să ia un credit este că în dosarul de credit trebuie să depună, obligatoriu, actele locuinţei pe care doresc să o cumpere: precontract de vânzare-cumpărare, copii ale actelor de proprietate (dosarul cadastral, extras de carte funciară, contract de vânzare cumpărare al ultimului proprietar).

Cuiul lui Pepelea este că eşti trimis să cauţi locuinţa pe care vrei să o cumperi, fără să ai garanţia că ţi se va aproba creditul, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare, cu evaluatorul şi cu avansul solicitat de proprietar. Agenţii imobiliari prevăd în precontractele de vânzare restituirea de doua-trei ori a avansului în cazul în care cumpărătorul se răzgândeşte. Verificarea dosarului de către cei de la Fondul Naţional de Garantare face ca răspunsul cu privire la acordarea sau neacordarea creditului să dureze cel puţin trei săptămâni.

"Depinde foarte mult de imobilul pe care vreţi să-l achiziţionaţi şi de ceea ce stabilesc cei de la Fondul de Garantare. Noi facem dosarul şi îl trimitem la Fondul de Garantare, care are ultimul cuvânt de spus", adaugă funcţionarul BRD.

BIROCRAŢIE EXCESIVĂ
O altă problemă este că deocamdată programul Prima Casă funcţionează doar pe hârtie. Din cele şase bănci care au semnat convenţii cu Guvernul pentru a acorda credite garantate de stat doar două primeau dosare de creditare, însă numai dacă clientul venea cu dosarul locuinţei. La Banca Comercială Română (BCR) este nevoie să îşi găseşti deja casa pentru a putea accesa creditul. Chiar dacă instituţia nu oferă deocamdată credite pentru că nu a semnat convenţia, angajaţii oferă deja consiliere şi posibilitatea de a face calcule pe baza veniturilor.

La sucursala de lângă Gara de Nord ni se spune că putem chiar să avem o perioadă de graţie pentru a putea face rost de acte, însă dosarul nu se poate trimite la Fondul de Garantare fără antecontractul original făcut între noi şi actualul proprietar.

Altă bancă, alte probleme. Banca Românească nu poate face nici o calculaţie, pentru că, deşi banca a semnat convenţia, procedura de acordare a creditelor nu a sosit, ne mărturiseşte o angajată a filialei de la Gara de Nord. La fel la Alpha Bank.

La Banca Transilvania, sucursala Theodor Pallady, ofiţerul de credit nici nu a vrut să stea de vorbă pe motiv că nu avem găsită locuinţa pe care vrem să o cumpărăm. Tot la Banca Transilvania, la agenţia Domenii, se puteau face calculele. "Cu un venit de 2.500 de lei pe lună e posibil să vă aprobăm un credit în valoare de 27.000 de euro.

Asta în condiţiile în care creditul este făcut pe o perioadă de 30 de ani, însă nu vă putem garanta că dacă faceţi dosarul veţi obţine aceşti bani. Pentru obţinera unui credit prin programul Prima Casă este foarte importantă decizia celor de le Fondul de Garantare", ne-a explicat funcţionarul de la ghişeu. La o filială CEC Bank de lângă Gara de Nord, angajaţii nu ştiu dacă declaraţia pe proprie răspundere se face la bancă sau la notar. Oricum, dacă vrei credit mai mare, împreună cu veniturile iubitei, trebuie neapărat să vă căsătoriţi.




COMISIOANE TOT S-AU STRECURAT
"Dobânda pentru acest tip de credit este de 5,09%. Mai percepem un comision de gestiune datorat Fondului de Garantare în valoare de 0,37%, calculat la soldul finanţării, precum şi o taxă de gestiune lunară în valoare de 0,2%.

Dacă creditul se solicită pentru un imobil în construcţie aflat la roşu, se mai percepe un comision unic de analiză pentru emiterea unei promisiuni de garantare în valoare de 0,15% aplicat la valoarea promisiunii unilaterale de creditare emisă de bancă", ne-a explicat funcţionarul de la o sucursală a Băncii Transilvania de la agenţia Domenii.
BCR percepe în plus un comision de acordare, care este de 0,5%.

 

Suma maximă variază de la bancă la bancă
Un tânăr de 25 de ani, necăsătorit, care are un venit 2.500 de lei poate lua un credit de 57.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani pentru care va plăti un avans de 3.000 de euro şi o rată lunară de 312,79 de euro, conform calculului efectuat la una dintre agenţiile Alpha Bank. Dobânda este de 5,12 %.

La CEC Bank suma maximă pe care banca o poate acorda la aceleaşi venituri, dar din care jumătate pe drepturi de autor pe perioadă nedeterminată, este echivalentul în lei a 25.000 de euro. Rata este maxim 1.065 lei lunar, pentru că CEC nu dă credite decât în moneda locală. Dobânda este ROBOR la trei luni plus 1,9 puncte procentuale, ceea ce duce dobânda la 11,82%.

La BCR suma care se poate împrumuta este mult mai mare, de 43.000 de euro, cu o rată de 228 de euro. La BRD se pot lua 45.000 de euro.

 

Cine poate aplica la program
"Pentru a putea beneficia de acest progam trebuie să aveţi un venit de minimum 400 de euro pe lună, să nu aveţi sau să fi avut un credit ipotecar sau imobiliar şi să nu fi avut niciodată o locuinţă proprietate personală. De asemenea, trebuie să aveţi fondurile necesare achităţii avansului, care este 3% din valoarea creditului solicitat", ne-a explicat un funcţionar de la BRD.

Oficial există şase bănci care au semnat deja convenţii cu Guvernul pentru acordarea creditelor cu garanţie guvernamentală. Este vorba despre BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank şi ATE Bank. Mâine, alte şase bănci vor semna convenţii cu Guvernul; este vorba despre : Raiffeisen, Unicredit, Emporiki, Millenium Bank, Intesa şi Volksbank.

×