x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă devine mai greu de luat

Prima Casă devine mai greu de luat

de Daniela Ivan    |    12 Ian 2018   •   22:10
Prima Casă devine mai greu de luat
Sursa foto: DIANA OROS

Guvernul a aprobat plafonul destinat programului Prima Casă pentru acest an. Valoarea acestuia este de numai 2 miliarde de lei, fiind cea mai mică alocare din ultimii ani: cu jumătate de miliard mai puţin decât în 2017 şi cu un miliard mai mică față de 2016.

Decizia mai prevede şi reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,5% la 2%, în scopul uniformizării costului total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminări în acest sens.

În termen de şapte zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, băncile au obligaţia să transmită Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor nivelul costurilor totale pe care le aplică finanţărilor garantate pentru construcţia de locuinţe, se arată într-un comunicat de presă.

Încă de anul trecut, Guvernul a anunţat că vrea ca programul „Prima Casă” să nu mai domine piaţa ipotecară, cum s-a întâmplat în ultimii opt ani. În timp, se doreşte ca Prima Casă să devină un program social, destinat exclusiv tinerilor cu venituri mici şi medii. De la lansarea programului, în anul 2009, şi până la finalul anului trecut, 203.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă cu sprijinul statului. Garanţiile totale emise de stat au ajuns la finalul lunii noiembrie 2017 la 17,5 miliarde de lei, echivalentul a 4 miliarde de euro. 

 

×
Subiecte în articol: prima casă