x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima Casă se suplimentează cu 135 de milioane de lei. Programul va putea fi accesat şi de românii din străinătate

Prima Casă se suplimentează cu 135 de milioane de lei. Programul va putea fi accesat şi de românii din străinătate

de Vali Blanaru    |    12 Oct 2014   •   17:07
Prima Casă se suplimentează cu 135 de milioane de lei. Programul va putea fi accesat şi de românii din străinătate
Sursa foto: Prima Casă se suplimentează cu 135 de milioane de lei. Programul va putea fi accesat şi de românii din străinătate

Ministerul Finanţelor Publice a aprobat alocarea suplimentară a unei sume de 135,5 milioane lei către băncile comerciale incluse în Programul Prima Casă, în vederea creşterii plafonului general de garantare, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov.

Până la sfârşitul lunii octombrie 2014, Ministerul Finanţelor Publice va iniţia o Hotărâre de Guvern în care va fi prevăzută suplimentarea plafonului cu valoarea necesară pentru acoperirea tuturor solicitărilor care vor fi înregistrate până la finalul anului 2014 în cadrul Programului Prima Casă.

“Aceste acţiuni au în vedere buna funcţionare în continuare a Programului Prima Casă, atât până la finalul anului 2014, cât şi pe parcursul anilor viitori”, precizează sursa citată.

Programul a fost extins
 
Guvernul a aprobat, în şedinţa din 7 octombrie, un proiect de hotărâre potrivit căruia de programul Prima Casă pot beneficia şi românii din diaspora.

“Acest gen de programe de sprijin şi de garantare - Prima Maşină, Prima Casă - vrem să le extindem pentru românii din afara graniţelor, cei care vor să se întoarcă în ţară. Şi care vor primi aceleaşi facilităţi pentru achiziţionarea unei locuinţe sau a unei maşini. Lucru care cred că poate sprijini acei români care se întorc în ţară după o perioadă petrecută în străinătate. Este un model de stimulare, atât economică, a consumului, cât şi de protecţie a mediului în cazul programului Prima Maşină”, declara recent premierul Victor Ponta. Până la finele acestui an, plafonul garanţiilor acordate exclusiv pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima Casă.

Fondurile alocate pentru românii din afara ganiţelor pentru ultimele două luni ale anului ajung pentru garantarea a 147 de credite. “Măcar să fie 147 de dosare procesate în lunile noiembrie şi decembrie. Important este dacă se dovedeşte de interes. S-ar putea să nu fie de interes pentru că acolo avem o problemă pe care încercăm să o îndreptăm. Creditele sunt pentru locuinţe deja existente. Ori, din analizele noastre, românii care se întorc din diaspora în general vor să-şi construiască propria locuinţă, mai puţin să cumpere un apartament sau o casă deja existente. Deci, dacă reuşim să facem programul mai eficient, să se adreseze nu doar locuinţelor deja existente, ci şi noilor construcţii, în afară că stimulăm economic sectorul construcţiilor s-ar putea să stârnească un interes mult mai mare”, a declarat premierul.

Majoritatea cumpără două camere

Programul <> a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent, au fost acordate 123.922 de garanţii, din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008 - 2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro.

Programul a fost accesat cu preponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor de 2 camere. O statistică realizată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri  arată că 51% din totalul beneficiarilor au achiziţionat apartamente cu două camere, 29% au cumpărat trei camere, 11% garsoniere şi 9% sunt apartamente cu patru camere.

×
Subiecte în articol: prima casă