x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie “Prima maşină” pentru 20.000 de români

“Prima maşină” pentru 20.000 de români

de Elena Stan    |    15 Oct 2014   •   20:08
“Prima maşină” pentru 20.000 de români
Autorităţile estimează vânzări auto mai mari cu circa un miliard de lei datorită acestui program
Programul “Prima maşină” va influenţa piaţa auto din România, fiind aşteptată o creştere a vânzărilor de maşini mai ieftine, mai puţin poluante, cu litraj mic şi consum redus de combustibil. Autorităţile estimează creşterea vânzărilor cu circa un miliard de lei, se arată în Nota de Fundamentare a Ordonanţei Privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi adoptată ieri de Guvern. “Creşterea anuală a vânzărilor ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce are capacitatea de a conduce la o creştere economică de 0,1% cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto”, se menţionează în document.
Dacă piaţa va reacţiona conform estimărilor Guvernului, numărul maşinilor noi achiziţionate de românii va creşte cu cel puţin 20.000.


Condiţii de participare
Programul “Prima maşină” se adresează în principal tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, dar şi celorlalte categorii de vârstă, pentru achiziţionarea primei maşini noi.
“Prin garantarea de către stat a creditului acordat pentru achiziţionarea unui autoturism nou se creează condiţiile iniţierii unui produs bancar competitiv, cu consecinţe pozitive directe asupra creşterii vânzării de autoturisme noi, mai puţin poluante”, se arată în proiect. Prin autoturism nou, în sensul Programului, se înţelege orice autovehicul produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import care nu a mai fost deţinut în proprietate de către o altă persoană conform cărţii de identitate a autoturismului şi care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5. De asemenea, preţul autovehiculului trebuie să nu depăşească suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.
Programul se adresează persoanelor fizice care la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou. De asemenea, beneficiarii trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi să nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare. Prin acest Program persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism. Maşina luată cu credit de la bancă va fi ipotecată în favoarea statului român până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente creditului garantat acordat în cadrul Programului.

Programe pentru stimularea industriei auto
În România se va desfăşura în paralel şi programul “Rabla”, prin care persoanele fizic îşi pot achiziţiona un autoturism nou beneficiind de o reducere de circa 6.500 de lei dacă îşi duc maşina veche la casat. Pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, sau al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, precum şi pentru cele cu sistem de propulsie hibrid. Potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu, la achiziţionarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.

×