x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima sarja la Donasid

Prima sarja la Donasid

01 Iul 2004   •   00:00

Dupa ce a trecut printr-o privatizare care a lasat gauri de miliarde de lei, furturi in cantitati uriase de fier vechi, faliment, reorganizare judiciara si restructurare, Combinatul Siderurgic de la Calarasi a reusit sa produca din nou.

CATALIN BUDESCU

Aflata la un pas de executarea silita de catre creditorii Lemtrans International Prod Com si Bronec Protection, pentru creante de circa 32 milioane dolari (10 milioane de dolari datoria propriu-zisa si 22 de milioane dolari penalitati), Siderca a fost inclusa intr-un program de administrare speciala. In acel moment, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a obtinut in instanta blocarea executarii datorita faptului ca pentru aceasta societate se avea in vedere repunerea in functiune a fluxul viabil prin infiintarea unei noi societati comerciale.

Beltrame, aleasa APAPS

Astfel, fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a ales, in urma negocierilor, cea mai buna oferta primita. Aceasta a fost cea a grupului industrial AFV Acciaierie Beltrame SpA din Italia. APAPS a fost mandatat de catre Guvern sa negocieze constituirea noii societatii mixte romano-italiene, Donasid. Noua companie rezultata din asocierea partilor viabile din "Siderca" cu firma italiana urma sa beneficieze de o investitie cifrata la 77 milioane euro, prin aport in numerar, in echipamente si utilaje. Donasid SA a fost inregistrata in luna ianuarie 2003. AVAS detine o creanta de 45 milioane dolari la Siderca, datorie care se spera a se recupera din dividende de la societatea nou-creata.

Redeschiderea combinatului

In data de 23 iunie a fost reluata productia in cadrul fluxului electric de otel de la Donasid. Acest moment marcheaza redeschiderea singurului producator de cale ferata din Romania. In prezent, in societate lucreaza de circa 300 de muncitori. Dupa cinci ani, pornind din octombrie 1999 cand elaborarea si laminarea otelului pe fluxul electric a fost sistata, din lipsa capitalului de lucru, trecand prin perioada de reorganizare judiciara, timp in care societatea a fost tinta favorita a hotilor de fier vechi si nu numai, luna aceasta poate reprezenta inceputul relansarii unicului producator de sina de cale ferata pe care il are Romania.

Dosare penale

APAPS nu a gestionat in mod corect procedura de privatizare. Asa suna concluzia ministrului Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu la sfarsitul vizitei efectuate la Siderca. "Partenerii din aceasta companie nu si-au indeplinit atributiile si competentele pe care le aveau. Muncitorii sunt nesatisfacuti de modul in care activitatea decurge in cadrul Donasid, productie nu exista", a explicat Blanculescu. De asemenea, ministrul a anuntat ca exista si o plangere penala impotriva fostului presedinte al CA al Donasid, Muresan Ioan pentru o datorie de 13 milioane dolari.

×
Subiecte în articol: economic donasid