x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima zi de reformă, multe promisiuni

Prima zi de reformă, multe promisiuni

de Catalin Pruteanu    |    18 Sep 2007   •   00:00
Prima zi de reformă, multe promisiuni

Prima zi a perioadei de patru luni de aderare la fondurile de pensii private a fost una agitată. Pentru presă, pentru autorităţi şi pentru fondurile de pensii, care deja au invadat piaţa cu ofertele lor.

Pensii private

Prima zi a perioadei de patru luni de aderare la fondurile de pensii private a fost una agitată. Pentru presă, pentru autorităţi şi pentru fondurile de pensii, care deja au invadat piaţa cu ofertele lor.

Ieri, la aceeaşi masă, preşedintele Traian Băsescu, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, cel al Muncii, Paul Păcuraru, şi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, au inaugurat reforma pensiilor private obligatorii.

Foarte optimist cu privire la succesul reformei pensiilor, Băsescu a declarat că legea care reglementează aceast domeniu este rezultatul unui "compromis politic" şi a regretat că a trecut de vărsta la care ar fi putut deveni participant la un fond privat de pensii.

Explicaţii. Deşi amănarea reformei in ultimii 10 ani a fost cauzată de lipsa curajului politicienilor şi de dorinţa acestora de a folosi de cele mai multe ori contribuţiile la sistemul de asigurări sociale drept stimulent electoral, preşedintele a găsit şi o explicaţie a intărzieriilor - marile ţepe financiare ale tranziţiei. "Ar fi fost dificil să discutăm despre pensiile private după ce piaţa romănească a fost zguduită de Bancorex, Bancoop, Banca Agricolă, Caritas şi FNI", a declarat Băsescu.

Atăt preşedintele, căt şi ministrul Economiei cred că efectele reformei vor fi reducerea muncii la negru, dar şi transformarea statului din actor pe piaţă in garant. Băsescu e de părere că de acum inainte angajaţii romăni vor dori ca salariile să le fie trecute in intregime pe cartea de muncă şi că vor avea şi curajul de a le cere aceasta angajatorilor, folosindu-se de deficitul de forţă de muncă existent in acest moment in ţară.

Randamente. Vosganian apreciază că randamentele fondurilor de pensii se vor incadra intre 7% şi 9% pe an. "Nu putem elimina sistemul pensiilor de stat, care va reprezenta un venit de supravieţuire pentru pensionari. Piaţa forţei de munncă nu este incă matură", a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor. La inceputul lunii octombrie vor fi prezentate primele centralizări ale numărului angajaţilor care au aderat la un fond de pensii, a declarat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Oancea mai spune că propria campanie de informare a potenţialilor participanţi va incepe in această săptămănă cu difuzarea la televiziuni a unor clipuri video şi cu trimiterea de materiale informative prin poştă.

Prezent la lansare, fostul ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, a declarat că suma contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii va ajunge anul viitor la 710 milioane de lei, adică 0,17% din PIB.

Â

Debut. Majoritatea administratorilor de fonduri din cei 17 autorizaţi pănă in prezent au ţinut să-şi lanseze căt mai festiv propriile oferte de pensii private obligatorii. Unul dintre administratori a organizat, chiar in noaptea dintre duminică şi luni, o conferinţă de presă incheiată cu semnarea, la căteva secunde după miezul nopţii, a primei adeziuni la un fond obligatoriu de pensie privată. Aderarea la un fond privat de pensii este obligatorie pentru salariaţii de pănă in 35 de ani şi facultativă pentru cei intre 36 şi 45 de ani. Se estimează că peste 3.000.000 de persoane vor deveni anul acesta participanţi la un astfel de fond de economisire.

×
Subiecte în articol: economic pensii private