x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusul lui Porumboiu, primele milioane de la statul român

Rusul lui Porumboiu, primele milioane de la statul român

de Cristian Anton    |    12 Aug 2016   •   16:41
Rusul lui Porumboiu, primele milioane de la statul român

Vaja Jhashi, magnatul american cu origini gruzine din Republica Moldova, a făcut deja primul milion de euro în România. Mopan SA Suceava, parte a grupului Racova, pe care afaceristul de peste Prut l-a preluat de la Adrian Porumboiu, va furniza cornuri elevilor din judeţ contra sumei de 4,5 milioane de lei. Firma avea nevoie ca de aer de bani, ţinând cont de faptul că este datoare numai la stat cu nouă milioane de lei. 

Consiliul Judeţean Suceava a atribuit, pe 21.07.2016, un contract pentru livrarea de cornuri elevilor din judeţ în anul şcolar 2016-2017, în valoare de 4.567.330,35 de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit firmei de panificaţie Mopan SA Suceava, în urma unei licitaţii la care aceasta a fost singurul participant. Putem spune că este primul milion de euro pe care magnatul Vaja Jhashi îl primeşte de la statul român, în plină procedură de preluare a imperiului agricol deţinut, până nu de mult, de fostul arbitru Adrian Porumboiu. Trans Oil, un grup de firme cu sediul în Chişinău, a preluat la sfârşitul anului trecut holdingul Racova, în baza unui plan de investiţii de 164 de milioane de euro, cea mai importantă tranzacţie din sectorul agricol românesc. Vorbim despre o afacere între giganţi: Vaja Jhashi este cel mai mare exportator de cereale din Moldova, în timp ce Adrian Porumboiu era al doilea cel mai mare fermier din România, după Ioan Niculae. În urma tranzacţiei şi pe fondul insolvenţei grupului Interagro, deţinut de Niculae, afaceristul de pe peste Prut devine, practic, cel mai mare latifundiar din România.

Conexiuni controversate

Vaja Jhashi este cetăţean georgian, moldovean şi american, cu studii la Universitatea Lomonosov din Moscova şi Universitatea din Cairo. Cel mai mare comerciant de cereale şi producător de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova are afaceri şi în sectorul bancar, fiind principalul acţionar al Victoriabank din Chişinău. Jhashi este un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, cel mai puternic om din Republica Moldova. Gruzinul face parte din conducerea Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată în 2010 de Plahotniuc, care, la rândul său, este preşedintele Victoriabank. Numele lui Vlad Plahotniuc apare în toate scandalurile de corupţie din Moldova, cel mai recent fiind „jaful secolului”. Oligarhul care trebuia să ajungă prim ministru al Guvernului de la Chişinău a demisionat de la şefia Partidului Democrat şi din parlament în timpul anchetei prin care autorităţile moldovene anchetează dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării.

În România, din 2014

Vaja Jhashi a intrat pe piaţa românească în 2014, când a cumpărat fabrica de ulei Ultex din Ţăndărei, a închiriat de la Porumboiu fabrica Ulerom şi a început să lucreze o parte din cele 45.000 de hectare deţinute de milionarul vasluian. Preluarea grupului Racova se derulează cu dificultate de circa un an de zile, dar moldovenii de la Trans Oil promit investiţii de 200 de milioane de euro în agricultura din România.

Finalizarea tranzacţiei parafate în 2015 între Racova şi compania elveţiană Delta Commodity and Financial Services (DCFS), parte a grupului Trans Oil, este îngreunată de negocierile duse cu creditorii lui Porumboiu.

Datorii uriaşe

Preluarea afacerilor lui Porumboiu de către Jhashi este foarte ciudată, ţinând cont de probleme financiare foarte grave ale firmelor sale. Mopan, Comcereal şi Racova, pentru a numi doar cele mai importante societăţi, au datorii uriaşe, de 100 de milioane de euro. Mopan SA, firma care a primit contractul de la CJ Suceava, are de dat numai la bugetul de stat 8.927.972 lei, în timp ce Racova SA are datorii de 22.363.047 lei. Recordul este deţinut de Comcereal SA, cu datorii totale de 421.382.273 lei. În plus, aceasta are de plătit amenzi către APIA Vaslui în valoare de 17 milioane de euro.

Imperiul creat de Adrian Porumboiu

În vremurile bune, imperiul lui Adrian Porumboiu însemna 54.000 de hectare exploatate, silozuri cu o capacitate de 300.000 de tone, fabrici de ulei şi biodiesel, ferme de animale, trei mori, nouă fabrici de pâine, o fabrică de procesare a laptelui şi peste 300 de magazine proprii, cu o cifră anuală de afaceri de 200 de milioane de euro.

100 mil. euro totalizează datoriile celor mai mari trei companii din Grupul Racova a lui Adrian Porumboiu

Vaja Jhashi este un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, cel mai puternic om din Republica Moldova.

Contact telefonic, Adrian Porumboiu a declarat: “Mopan SA Suceava nu are datorii la stat, datele publicate de ANAF sunt greșite, lăsați ce scriu ei pe site-ul lor, nu vedeți că la ei și Regina Ana avea datorii? Nici Racova SA nu are datoriile trecute acolo, nici informațiile de la Ministerul Finanțelor nu sunt reale. Într-adevăr, grupul de firme Racova are datorii, dar vedeți și ce capitaluri au, mult mai mari decât toate datoriile. Ca să scap firmele de insolvență, să nu le închid și să păstrez locurile de muncă, am căutat să vând o parte din ele, să le diminuez încărcătura financiară, urmând ca după aceea să le iau înapoi. Mă mulțumesc cu mai puțin, dar să văd că tot ce am creat eu funcționează în continuare și nu dispare. Cei de la KPMG mi-au găsit pe rușii ăștia și am făcut tranzacția acum vreun an și jumătate. Prin contract, Trans Oil se obliga să plătească toate datoriile grupului până în noiembrie 2015. Că nu au făcut-o nici până acum, e problema lor, nu a mea. Ei funcționează de un an de zile pe garanțiile mele personale, pe care trebuiau să mi le înapoieze de anul trecut și pe care încă le aștept. Sunt convins că-și vor respecta însă obligațiile contractuale și vom soluționa problemele pe cale amiabilă”

 

×
Subiecte în articol: Vaja Jhashi