x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul pret pentru BCR

Primul pret pentru BCR

de Adrian Mihai    |    18 Oct 2005   •   00:00
Primul pret pentru BCR

Ofertele pentru preluarea Bancii Comerciale Romane, asteptate de comisia de privatizare pana ieri, la ora 17:00, vor fi deschise astazi la aceeasi ora, in prezenta tuturor investitorilor, potrivit notificarii transmise participantilor.

Sapte din cele noua banci aflate pe lista investitorilor interesati de privatizarea Bancii Comerciale Romane au depus oferte in termenul stabilit, respectiv Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Banca Nationala a Greciei, Millennium bcp (BCP) din Portugalia, Dexia si BNP Paribas. Comisia de privatizare va anunta in urmatoarele doua saptamani cele mai bune doua oferte, care se vor califica pentru depunerea unor angajamente imbunatatite finale.

Cei doi finalisti care vor fi alesi in urma acestei etape vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat primele. Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret. Banca de investitiui Keefe, Bruyette and Woods (KBW) a evaluat BCR la 5,5 miliarde de euro, iar pachetul de actiuni scos la vanzare la 3,4 miliarde euro. O alta analiza, realizata de Goldman Sachs, evalueaza BCR la o suma cuprinsa intre 3,8 si 5,8 miliarde euro.

PRETURI. Odata estimarile facute este de asteptat ca sumele licitate sa se apropie de acestea. Soliditatea sistemului bancar, stabilitatea politica si conjunctura economica favorabila sunt factori care maximizeaza la randul lor pretul. In urma cu doi ani, BCR valora doar un miliard de euro, daca este sa ne gandim ca atunci s-au platit 222 de milioane de dolari pentru 25% din actiuni de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si divizia de investitii in sectorul privat al Bancii Mondiale, International Finance Corporation. BCR a obtinut in primul semestru un profit net de 443 de milioane lei (121 de milioane euro), la un total al activelor de 26,3 miliarde lei (7,18 miliarde euro). BCR nu inseamna insa doar banca BCR. Aceasta detine actiuni la alte societati care activeaza in domeniul financiar-bancar.

×
Subiecte în articol: economic