x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prioritatea zero: de la deficit, la excedent

Prioritatea zero: de la deficit, la excedent

de Adrian Stoica    |    17 Feb 2020   •   10:44
Prioritatea zero: de la deficit, la excedent
Sursa foto: Diana Oros

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că vrea să elimine deficitul balanţei comerciale din agricultură, care a ajuns la peste un miliard de euro. Eliminarea deficitului ar urma să se facă în termen de cinci ani, odată cu aplicarea noului Plan Naţional Strategic pentru agricultură.

 

"În noul Plan Naţional Strategic ne propunem să luăm o serie de măsuri care să ducă la eliminarea, în cinci ani, a deficitului balanţei comerciale în agricultură, care a depăşit un miliard de euro în 2019. Vrem să revenim la un excedent, aşa cum era înainte de 2015. Măsurile vor fi de sprijinire a mediului asociativ, ferma medie, ferma de familie, sectorul de depozitare şi de procesare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă, purtătoare de subvenţii, ci produse agricole şi alimentare procesate, cu o valoarea adăugată mare", a declarat Adrian Oros într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Cluj-Napoca. El a adăugat că Planul Naţional Strategic pentru agricultură trebuie depus în luna septembrie la Comisia Europeană, urmând ca un draft al documentului să fie finalizat până în luna aprilie, pentru a putea fi corectat şi completat în intervalul rămas.

 

Importurile au crescut accelerat

Din 2015 importurile au crescut într-un ritm mai rapid decât exporturile şi s-a înregistrat un deficit al balanţei comerciale cu produse agroalimentare de 89 de milioane de euro. Deficitul a crescut în fiecare an, la 557 de milioane de euro în 2016, 853 de milioane de euro în 2018 şi la peste 1,14 miliarde de euro în 2018. Estimările arată că, în 2019, deficitul va depăşi tot un miliard de euro.

 

Dacă în ultimii cinci ani am avut deficit, ne propunem ca tot în cinci ani să îl corectăm şi să trecem pe excedent.

 

Adrian Oros

ministrul Agriculturii



 

 

×