x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Privatizarea Oltchim a intrat în linie dreaptă. Cine e de vină pentru situaţia dezastruoasă a combinatului

Privatizarea Oltchim a intrat în linie dreaptă. Cine e de vină pentru situaţia dezastruoasă a combinatului

de Daniel Ionaşcu    |    16 Sep 2012   •   19:27

Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a intrat in linie dreapta, licitatia pentru pachetul de 54% din actiuni si creantele de 400 de milioane de euro catre AVAS si Electrica urmand a a avea loc pe 18 septembrie. Depunerea de oferte se inchide luni la ora 12.00, iar Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a anuntat ca asteapta trei oferte ferme.

Privatizarea vine in conditiile in care salariatii nu si-au mai incasat salariile de cateva luni si protesteaza de aproape doua saptamani, in vreme ce Electrica a notificat ca va intrerupe alimentarea cu energie. Daca saptamana trecuta Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, anunta ca un numar de 12 investitori au cumparat caietul de sarcini, privatizarea a intrat intr-un impas din cauza mai multor piedici de natura legala.

Proces pentru datorii

Dan Diaconescu, liderul PPDD, a contestat in instanta hotararea AGA prin care se reactualizeaza creanta AVAS cu dobanzile aferente, astfel ca statul e acum in situatia de a vinde bunuri litigioase, potrivit lui Remus Vulpescu. Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro, din care 250 de milioane o constituie creanta AVAS iar 150 de milioane de euro sunt datorii catre Electrica pentru energia livrata.

Statul si bancile s-au sucit

Dupa cativa ani de lupte cu birocratii europeni, Comisia Europeana a fost de acord cu conversia creantelor AVAS in actiuni, insa statul a renuntat in luna august din cauza riscului ca actionarii minoritari sa conteste masura in instanta. Pe de alta parte si BCR si Banca Transilvania se declarau interesate pentru conversia in actiuni a creditelor pe care le-au acordat Oltchim, insa nimic nu s-a intamplat.

PCC a pus bete in roate

PCC SE a aparut in actionariatul combinatului in 2007 si, desi initial sprijinea conversia creantei AVAS in actiuni, ulterior a tot incercat sa puna bete in roate combinatului. Mai intai a facut plangeri in instanta si a reusit anularea conversiei precedente, realizata in 2003, ceea ce a dus la o prabusire a capitalizarii bursiere. In 2007, Oltchim atingea o capitalizare de peste un miliard de euro iar acum mai valoreaza doar 60 de milioane de euro. Atat ministerul Economiei, cat si conducerea Oltchim, au acuzat in ultimii ani PCC ca doreste preluarea ostila a combinatului, in vreme ce nemtii acuzau statul ca ia decizii gresite.

Legaturi periculoase

De asemenea, Artur Jedrzejewski, managing partner la fondul de investitii Carlson Private Equity - care detine 11,92% din actiunile Oltchim prin vehicolul Nachbar Services inregistrat in Cipru, apare si in consiliul de administratie al PCC Intermodal. Aceasta este o subsidiara din Polonia a nemtilor de la PCC SE, care sunt si ei actionari minoritari ai Oltchim, cu 15,78% din titluri. PCC a anuntat in mai multe randuri ca doreste sa cumpere Oltchim.

Prima greseala: vanzarea Arpechim catre Petrom

Statul isi are partea sa de vina in ceea ce priveste situatia combinatului. In 2004, autoritatile au privatizat Petrom impreuna cu rafinaria Arpechim, lasand astfel Oltchim dependenta de un tert. Or, Petrom a decis sa inchida rafinaria. Viitorul proprietar al Oltchim trebuie sa preia si Arpechim de la Petrom pentru ca conglomeratul sa aiba sens din punct de vedere economic. Combinatul Oltchim a fost gandit de Ceausescu sa functioneze in tandem cu petrochimia de la Arpechim. Inca din 2008 Oltchim a incercat preluarea Arpechim insa nu a gasit finantare.

In perioada 2009-2011, statul a incercat sa realizeze un complex petrochimic compus din Oltchim-Arpechim-RAFO Onesti.

Vaste implicatii sociale

Oltchim are circa 3.400 de angajati iar alti 7.000 depind din industria orizontala depind de combinat. Intreaga conducere a companiei si-a dat demisia recent, dupa un conflict cu OPSPI. Combinatul este pe pierdere din 2007. FMI a solicitat privatizarea companiei in luna septembrie, ca masura pentru aprobarea in board a urmatoarei transe. Premierul Victor Ponta a declarat ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, "raspunde cu capul, viata si tot" pentru privatizare.

×