x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Probleme pentru Avocatul Poporului. Victor Ciorbea este chemat să de-a socoteală pentru patrimoniul UGSR

Probleme pentru Avocatul Poporului. Victor Ciorbea este chemat să de-a socoteală pentru patrimoniul UGSR

de Adrian Stoica    |    23 Dec 2018   •   13:24
Probleme pentru Avocatul Poporului. Victor Ciorbea este chemat să de-a socoteală pentru patrimoniul UGSR

Sfârșitul de an nu vine cu o vestea bună pentru Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, după ce Tribunalul București a decis continuarea procesului intentat acestuia de către Confederația Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR). Acționarea fostului lider sindical în instanță este legată de modul în care a fost preluat după 1990 imensul patrimoniu al sindicatelor. Decizia magistraților vine după 12 termene de amânare.

 

 “Prorogă pronunțarea asupra excepției inandmisibilității plângerii formulate de Confederația Generală a Muncii invocată de intimatul Victor Ciorbea la termenul de judecată din data de 22.06.2018”, se arată în decizia completului de judecată, acesta fixând un nou termen pentru continuarea procesului pe data de 1 februarie 2019. Alături de Victor Ciorbea CGM-UGSR i-a mai acționat în instanță și pe alți actuali și foști lideri sindicali, printre aceștia numărându-se Bogdan Hossu, Liviu Luca, Marius Petcu și Minică Boajă.

 

Acuzat de preluare ilegală

CGM-UGSR contestă modul în care a fost preluat acest patrimoniu, acuzând faptul că s-a făcut cu încălcarea legii. Preluarea patrimoniului UGSR a fost posibilă invocându-se de către Victor Ciorbea, care la ora aceea era liderul CNSLR, sentinţa de înfiinţare a confederaţiei și, implicit, statul organizației în care apare celebrul articol 26 prin care aceasta se autointitula succesorul universal al UGSR și, în consecință, prelua, prin absorbție, patrimoniul sindicatelor de dinainte de 1989. Zeci de hoteluri şi vile, sute de baze sportive, sute de apartamente, zeci de cluburi etc, precum şi mari sume de bani în lei şi dolari şi-au schimbat peste noapte proprietarii.

 

Un comunicat de presă și o semnătură falsificată

Această preluare s-a aflat de-a lungul anilor şi în atenţia DNA. În 2011 o rezoluţia a acestei instituţii preciza că s-au săvârşit infracţiuni  de înşelătorie, dar faptele s-au prescris. Potrivit unei declarații date în fața procurorilor de la Constanța într-un dosar care vizează distrugerea Taberei Năvodari, actualul  Avocat al Poporului, explica motivul care l-a făcut să acționeze pentru preluarea imensului patrimoniu sindical. „Pe data de 25.12.1989 am ascultat un comunicat de presă prin care la TVR se anunţa că UGSR, ca structură sindicală, s-a dizolvat”, spune Victor Ciorbea. Deşi recunoaştea că nu există nicio prevedere legală care să-i permită preluarea acestui patrimoniu, în afara articolului 26 din Statutul CNSLR, confederaţie sindicală pe care o conducea, Victor Ciorbea susţine în declaraţia sa că pentru el UGSR încetase să existe. Ulterior,  împărţirea patrimoniului între structurile sindicale apărute după 1990 (CNSLR, CNS Cartel ALFA şi CSI Frăţia) s-a făcut în baza unui proces-verbal, încheiat la data de 4.07.1990, prin falsificarea semnăturii preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Sindicatelor, Ştefan Călinescu, şi, ulterior, a documentului intitulat „Tranzacţie Generală”, încheiat la data de 7.11.1991, dar care are la bază procesul-verbal falsificat. Acest lucru a fost clarificat deja de instanţă, iar cel care a falsificat semnătura şi-a recunoscut vina.

×
Subiecte în articol: Victor Ciorbea