x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Procesul miniştrilor

Procesul miniştrilor

de Vali Blanaru    |    11 Feb 2008   •   00:00
Procesul miniştrilor

ÎN INSTANŢÅ ● Blănculescu vs. Stoica pentru 5,6 milioane $
Procesul Dunarom Trading – Sidex Galaţi readuce în faţa instanţei doi foşti miniştri, în rolul de avocaţi. Miza bătăliei juridice: 5,6 milioane de dolari pe care Dunarom îi cere despăgubire de la producătorul de oţel.


ÎN INSTANŢÅ ● Blănculescu vs. Stoica pentru 5,6 milioane $
Procesul Dunarom Trading – Sidex Galaţi readuce în faţa instanţei doi foşti miniştri, în rolul de avocaţi. Miza bătăliei juridice: 5,6 milioane de dolari pe care Dunarom îi cere despăgubire de la producătorul de oţel.


După mai bine de 3 ani de procese, mâine, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Secţia Comercială, va judeca recursul Mittal Steel (Sidex Galaţi) împotriva Dunarom Trading. Miza procesului o reprezintă suma de 5,6 milioane de dolari cerută ca despăgubire pentru rezilierea unilaterală şi abuzivă de către Sidex Galaţi a Contractului de prestări servicii transport fluvial încheiat cu Dunarom Trading. "Decizia Sidex de a rezilia contractul a dus la falimentarea şi apoi lichidarea judiciară a Dunarom", explică Ionel Blănculescu, preşedintele companiei Consultanţă & Investigaţii Financiare, care reprezintă Dunarom.  


PROCESE. Dunarom a dat în judecată Sidex în trei dosare şi a obţinut în instanţă şapte decizii consecutive favorabile, fără nici o pierdere, de la Tribunalul de Arbitraj Galaţi, Curtea de Apel Galaţi, chiar şi de la Înalta Curte de Justiţie.
"În urmă cu trei luni, «eforturile» avocaţilor care reprezintă Mittal, în special av. Valeriu Stoica, au reuşit o performanţă unică la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi anume suspendarea de pe o zi pe alta a executării sumei de 5,6 milioane de dolari la care eram îndreptăţiţi. Nu m-ar mira ca mâine să se întoarcă totul, să se producă o decizie dramatică, care să transforme acest caz într-unul de referinţă pentru CEDO şi pentru CSM", ne-a declarat Blănculescu. Deşi Sidex a pierdut procesul de suspendare a executării la instanţa competentă din Galaţi, "pe uşa din spate, l-a câştigat într-un mod cu totul şi cu totul miraculos la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", spune Blănculescu. ÎCCJ a judecat favorabil cererea Sidex, la doar o zi după ce aceasta a depus acţiunea în instanţă şi cu 3 zile înainte ca instanţa din Galaţi să se pronunţe. "Am încredere în judecătorii ÎCCJ şi, cu toată presiunea existentă asupra lor, sunt convins că vor ţine seama că dreptatea este de partea Dunarom Trading S.A., care a câştigat de şapte ori până în prezent lupta împotriva Mittal, fără a suferi vreo înfrângere.

Cred că judecătorii ÎCCJ vor ţine seama de autoritatea lucrului judecat, având în vedere o decizie anterioară prin care Dunarom a câştigat definitiv şi irevocabil o cauză identică, diferite fiind numai sumele constituite în despăgubiri", a mai spus fostul ministru al Controlului.


×
Subiecte în articol: economic galaţi dunarom sidex