x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Procurorii ignora secretul bancar

Procurorii ignora secretul bancar

de Vali Blanaru    |    14 Ian 2006   •   00:00
Procurorii ignora secretul bancar

Cat este de secret secretul bancar? Bancherii spun ca nu au cum sa faca publice informatiile din conturile clientilor decat daca solicitarile respecta legislatia. Incalcarea secretului bancar ar putea duce la procese si ar putea zgudui increderea populatiei in sistemul bancar.

Anul trecut, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a solicitat bancherilor verificarea conturilor a 60 de persoane implicate in dosarul Rompetrol privind modul de tranzactionare la bursa a actiunilor societatii. Nume celebre figureaza pe lista procurorilor: premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, liberalul Ludovic Orban, fostul sef SIE Catalin Harnagea, oamenii de afaceri Sorin Marin, Dinu Patriciu, Phil Stephenson, Nicolae Ratiu, Dan Fischer si Camelia Voiculescu.

LEGEA. Joi au fost primele audieri ale bancherilor in acest caz. Procurorii s-au vazut pusi in situatia de a purta mai mult discutii de principiu decat de a obtine informatii. Motivul: secretul bancar.

Potrivit articolului 51 din Legea bancara, informatiile pot fi furnizate la solicitarea scrisa a autoritatilor prevazute prin lege si daca sunt identificate clar informatiile care pot fi furnizate de banca. In cerere trebuie sa se precizeze "temeiul legal al solicitarii de informatii, identitatea clientului la care se refera informatiile confidentiale, categoria datelor solicitate si scopul pentru care se solicita". Toate aceste formalitati sunt exceptate potrivit articolului 52 "in cauzele penale, la solicitarea scrisa a procurorului sau a instantei judecatoresti ori, dupa caz, a organelor de cercetare penala, cu autorizarea procurorului".

REFUZUL. Solicitarea procurorilor nu era conforma cu legislatia bancara, spune Dan Pascariu, presedintele HVB Romania. "In cerere se solicitau toate datele legate de conturile celor 60 de persoane cercetate in dosarul Rompetrol, fara sa se spuna daca sunt deschise cauze penale impotriva acestora sau sa se indice tranzactiile care ii intereseaza", ne-a declarat Pascariu, care este si vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Acesta sustine ca procurorii nu au dispus nici urmarirea conturilor celor 60 de persoane, caz in care legea obliga bancile sa furnizeze toate informatiile. "Nu a fost nici o contradictie. Am avut aceeasi pozitie cu domnul Pascariu. Atunci cand conturile sunt sub procedura de supraveghere bancara, bancile sunt obligate sa dea informatii si chiar date despre clientii acestora. Acest lucru nu s-a intamplat insa", explica Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei.

CONSECINTE. "Daca as fi dat curs solicitarilor procurorilor asa cum erau formulate, as fi riscat procese din partea clientilor respectivi. Pierderea cea mai mare ar fi fost insa la capitolul imagine, deoarece populatia si-ar fi pierdut increderea in banca si riscam retragerea clientilor", explica Pascariu. El a precizat ca, atunci cand solicitarile procurorilor vor fi conforme cu legislatia, banca va da curs acestora. "Nu ne ascundem in spatele secretului bancar, ci il tratam serios, pentru ca face parte din principiile de baza ale meseriei noastre. In cadrul ARB au fost nenumarate dezbateri pe aceasta tema. Acum speram ca acest caz sa ne ajute sa clarificam situatia", a concluzionat Pascariu.

PLANGERILE PENALE
Acesta nu este primul caz in care bancherii au de-a face cu rigorile secretului bancar. "Cazul BCR Novaci, atat de mediatizat de presa, a fost cercetat in urma unei plangeri facute initial de BCR. Diferenta intre Novaci si cazul in speta consta in faptul ca la BCR au existat incalcari ale normelor de lucru in acordarea creditelor cauzate de sa-lariatii bancii, situatie sanctionabila conform Legii bancare si care putea induce un risc in sistem. In dosarul Rompetrol nu s-a evidentiat nici o incalcare a legislatiei de catre bancile in discutie", spune Nicolae Cinteza.
×
Subiecte în articol: economic bancar