x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producatorii de bere, sabotati de ploaie

Producatorii de bere, sabotati de ploaie

08 Sep 2004   •   00:00

Vremea rece si ploile abundente din aceasta vara au dat peste cap planurile producatorilor de bere autohtoni, vanzarile de licoare inspumata situandu-se sub asteptarile acestora. Ei spera acum sa-si recupereze pierderile in luna septembrie.

FLORINA ZAINESCU, IOHANNA ONACA

Piata berii ar putea trece, in acest an, de 1,2 miliarde de euro, nivel ce reprezinta o crestere de 10% fata de 2003, a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania (PSPBR).

SETE. "Vanzarile au totalizat, in primele opt luni, 10,2 milioane de hectolitri, iar estimarile pentru intregul an preconizeaza atingerea unui volum de circa 14 milioane de hectolitri", a spus Versescu. Desi mai mari, in medie, cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile nu s-au situat la nivelul asteptarilor producatorilor. Si vinovate pentru lipsa de "sete de bere" a romanilor au fost conditiile meteorologice. "A fost o vara capricioasa, rece, cu ploi multe, care a influentat in mod negativ consumul. Speram insa sa recuperam pierderile in luna septembrie", a precizat directorul general al PSPBR. In sprijinul acestei "acuzatii" vin si statisticile care arata ca cel mai scazut interes pentru bere a fost manifestat de locuitorii plaiurilor mioritice in lunile mai si iunie, vanzarile inregistrate fiind cele mai slabe din acest an.

GUSTURI. Producatorilor din domeniu arata ca cei mai mari bautori de bere sunt oamenii de afaceri, in casele acestora consumandu-se in medie 13,75 litri/om/an.
Anual, in gospodariile taranilor nu se consuma mai mult de 4 litri de bere, in timp ce in casele salariatilor se consuma circa 8,5 litri de bere de persoana.
In ceea ce priveste tendentele manifestate pe piata, romanii par sa fi prins gustul berii la PET, cererea pentru acest produs crescand, in detrimentul celei la butoi.
Astfel, licoarea la PET reprezinta circa 28% din consum, comparativ cu 15% anul trecut.

ACCIZE

In luna august, Guvernul a decis sa reduca, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, acciza platita de micii producatori de bere. Pentru fabricile cu o capacitate de pana la 200.000 hectolitri, acciza va scadea de la 0,5 euro/hectolitru la 0,38 euro/hectolitru. Reprezentantii Patronatului Societatilor Producatoare de Bere din Romania solicita insa autoritatilor sa micsoreze accizele si la unitatile cu o capacitate de pana la 400.000 hectolitri care detin fabrici de malt. Producerea maltului necesita contractarea unor credite considerabile pentru asigurarea si stocarea orzului, care ingreuneaza activitatea producatorilor autohtoni, dupa cum a declarat Vifor Versescu.
×
Subiecte în articol: economic bere