x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producătorii de energie regenerabilă au primit 8,9 milioane de certificate verzi în prima jumătate a anului

Producătorii de energie regenerabilă au primit 8,9 milioane de certificate verzi în prima jumătate a anului

12 Aug 2018   •   18:00
Producătorii de energie regenerabilă au primit 8,9 milioane de certificate verzi în prima jumătate a anului
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Producătorii de energie electrică din surse regenerabile au primit în prima jumătate a acestui an un număr total de 8.901.299 de certificate verzi, potrivit datelor postate pe site-ul Transelectrica, operatorul de transport şi sistem. 

Totodată, producătorii de energie verde au generat, în total, 4.738.870 milioane de MWh, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018. 

Cele mai multe certificate verzi, respectiv 3,9 milioane, au intrat în portofoliul producătorilor de energie din turbine eoliene, care au o capacitate totală de 3.105 MW. 

Instalaţiile fotovoltaice sunt pe locul al doilea, cu 3,1 milioane de certificate şi 1.361 MW instalaţi. Centralele hidro mai mici de 10 MW au primit 1,3 milioane de certificate şi au, cumulat, o putere de 342 MW. 

În fine, producătorii pe baza de biomasă, cu o putere de 143 de MW, au primit în această perioadă 391.000 de certificate verzi. 

Conform legislaţiei care promovează producţia de energie din surse regenerabile, producătorii primesc gratis un număr de certificate verzi, în funcţie de tehnologia utilizată, certificate pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al energiei. AGERPRES

×