x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Producţia scade, salariul se menţine

Producţia scade, salariul se menţine

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2009   •   00:00

Deşi s-au înregistrat scăderi în cele mai multe activităţi economice, salariul mediu nominal brut a fost de 1.863 de lei în februarie, cu 1,3% mai mare faţă de ianuarie.



Salariul mediu net a fost de 1.358 de lei, în creştere cu 3 lei (0,2%) faţă de luna precedentă, arată Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat. Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în transporturile aeriene (3.313 lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (728 lei).

INS arată că în februarie 2009, comparativ cu februarie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 19,8%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere cu 12,1%.

SCĂDERI
Câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere în februarie 2009 faţă de luna precedentă acolo unde s-au acordat prime sau al 13-lea salariu, ori s-au realizat producţii mai mari la sfârşitul anului precedent. Cele mai mari scăderi, de peste 10%, s-au înregistrat în domeniul asigurărilor, reasigurărilor şi al fondurilor de pensii.

În telecomunicaţii, IT, cinematografie, televiziune, editare sau tranzacţii imobiliare s-au înregistrat scăderi ale salariului cuprinse între 5% şi 10%. În fabricarea de maşini, utilaje, în hoteluri şi restaurante, dar şi în transporturi, s-au înregistrat reduceri ale salariului cuprinse între 3% şi 4,5%.

×
Subiecte în articol: economic