x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Productie de peste un milion de tone de struguri

Productie de peste un milion de tone de struguri

08 Sep 2004   •   00:00

Recolta de struguri de masa obtinuta anul acesta va fi cu 50% mai mare decat cea de anul trecut, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii (MAPDR). Astfel, se estimeaza o productie medie de struguri de masa de 7.675 kg/ha si o productie totala in jur de 100.000 de tone.

FLORINA ZAINESCU

Pana la sfarsitul lunii august, de pe cele 13.144 hectare cultivate cu vii pe rod pentru struguri de masa, au fost stranse deja 1.752 tone din soiurile cu coacere timpurie: Perla de Csaba, Cardinal, Regina viilor, Chasselas.

SOIURI VINIFERE. In ceea ce priveste recolta de struguri de vin, specialistii se asteapta la o productie medie de 5.196 kg/ha. Aceasta ar putea atinge 5.500-6.500 kg/ha pentru soiurile albe (mai mici pentru Sauvignon si Chardonnay) si 4.500 kg/ha la soiurile rosii (mai mici pentru Cabernet Sauvignon), conform patronatului PROVINUM. De pe cele 178.458 hectare cultivate cu soiuri de vita-de-vie vinifera s-ar putea aduna nu mai putin de 927.253 tone de struguri de vin, estimeaza MAPDR. Ceea ce ii face pe viticultori sa creada ca in poloboacele tarii se vor obtine peste 3 milioane de hectolitri de vinuri nobile.

Ploile puternice si vremea rece din timpul acestei veri au intarziat maturarea strugurilor si acumularea zaharului in bob si, implicit, recoltarea.

×
Subiecte în articol: economic