x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Produse contrafăcute de 740 milioane de euro au fost confiscate în UE, în 2018

Produse contrafăcute de 740 milioane de euro au fost confiscate în UE, în 2018

19 Sep 2019   •   14:25
Produse contrafăcute de 740 milioane de euro au fost confiscate în UE, în 2018
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Aproape 70.000 de transporturi cu mărfuri contrafăcute au fost confiscate de autoritățile vamale din UE în 2018. Au fost reținute circa 27 de milioane de articole care au încălcat drepturile de proprietate intelectuală, acestea având o valoare de piață de 740 milioane de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

Numărul lor a crescut din cauza faptului că produsele falsificate  sunt tot mai mult expediate prin poștă ori prin serviciile de curierat expres în colete mici. 

Cele mai multe sunt țigări, acestea reprezentând 15% din totalul articolelor reținute, 14% jucării, 9% materiale de ambalare, 9% etichete, marcaje și autocolante, 8% îmbrăcăminte, iar produsele de îngrijire corporală, medicamentele aparatele electrocasnice au reprezentat 37%. 

Principala țară de origine a acestora este China. Din Macedonia de Nord sunt băuturile alcoolice contrafăcute, iar Turcia este principala sursă a altor tipuri de băuturi, a parfumurilor și produselor cosmetice. 

A crescut și numărul de ceasuri, smartphone-uri și accesorii, produse de birotică, acestea provenind din Hong Kong. Echipamentele de tehnică informatică sunt mai ales din India, țigările din Cambodgia, iar ambalajele din Bosnia și Herțegovina.

Un studiu anterior al Comisiei Europeane a arătat că mărfurile contrafăcute produc pierderi din vânzări directe de 56 miliarde de euro anual companiilor din UE și 486 de locuri de muncă. Dacă se ia în considerare şi efectul de domino asupra altor sectoare, pierderile totale de vânzări se ridică la 92 de miliarde de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: contrafacute