x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în ultimele trei luni

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în ultimele trei luni

de Mediafax    |    14 Aug 2012   •   07:51
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,5% în ultimele trei luni

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, dupa doua trimestre consecutive de scadere, astfel ca in primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8% pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

INS a publicat marti estimarile "semnal" privind evolutia PIB in trimestrul al doilea, urmand sa anunte varianta provizorie a indicatorului la 6 septembrie.

La jumatatea lunii iulie ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat ca economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din recesiune tehnica, chestiune insa mai putin relevanta.

Economia este in recesiune intrucat ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scaderea din primul trimestru a fost limitata de evolutiile pozitive din agricultura si informatii si comunicatii.

Guvernul a redus recent prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara obtinut de MEDIAFAX.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8-2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.

Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat saptamana trecuta agentiei MEDIAFAX ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3 la 4%.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca revizuirea in scadere a tintei de crestere economica pentru acest an este generata de efectele secetei asupra agriculturii, dar si de faptul ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

×