x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profil de candidat: Valeriu Steriu, prelucrătorul prin aşchiere ce ar putea prelua SIE

Profil de candidat: Valeriu Steriu, prelucrătorul prin aşchiere ce ar putea prelua SIE

de Cristian Anton    |    25 Noi 2016   •   16:34
Profil de candidat: Valeriu Steriu, prelucrătorul prin aşchiere ce ar putea prelua SIE
Sursa foto: DIANA OROS

Valeriu Steriu este un lider politic din eşalonul doi, dar se poate lăuda cu o carieră spectaculoasă. Fiu al unui fost director din comerţul exterior în anii ’70, Steriu este de meserie prelucrător prin aşchiere, doctor în agronomie, fost director de proiect la Banca Mondială, locotenet-colonel în rezervă, profesor universitar, om de afaceri şi parlamentar cu trei mandate la activ. În prezent, Valeriu Steriu deschide lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor la PMP Bucureşti.

Valeriu Steriu revine alături de Traian Băsescu în PMP, după ce i-a fost consilier pe când acesta era preşedintele României. Anterior, a fost şi un apropiat al lui Adrian Năstase, în mandatul căruia a fost secretar de stat la Agricultură, iar în ultimii ani l-a avut ca şef pe Gabriel Oprea. Steriu a fost senator, apoi deputat PSD de Olt, în mandatele 2004- 2008, respectiv 2008 - 2012, iar în 2012 era ales deputat UNPR de Călăraşi. Ca orice politician român de succes, şi Valeriu Steriu are o familie de bugetari cu funcţii înalte. Soţia sa, Simona Steriu, a fost director general adjunct la APIA şi în Ministerul Economiei, iar în prezent este consilier economic la Consulatul General al României la Los Angeles. Alexandru Steriu, fratele deputatului, a avut funcţii de conducere în Ministerul Sănătăţii, APIA şi Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul căruia ocupă acum postul de consul al României la Zaragoza.   

Afacerile familiei, cu lapte şi chimicale

Familia Steriu a intrat în afaceri imediat după 1990. Tatăl Ion Steriu, fost director în comerţul exterior ceauşist cu produse chimice, a pus bazele firmei Sterochem, specializată, evident, în comerţul cu produse chimice. Alături de el au fost soţia Rodica Victoria, apoi fiii lor, Valeriu şi Alexandru. Prin Sterochem International Ltd, Steriu a deţinut o mică fabrică de lactate şi o fermă de vaci la Şinca Veche, inclusiv în perioada în care era deputatul era secretar de stat la Agricultură şi dirija finanţările SAPARD. Între timp, însă, trei firme cu nume identic, Sterochem SRL, au fost radiate în 1991, 1999, respectiv 2010, în timp ce Sterochem International Ltd SRL a fost dizolvată recent, în august 2016. Şi Agribusiness Consulting SRL, firma de consultanţă a familiei Steriu, a fost radiată, în iunie 2014. Decizia de a renunţa la afaceri a fost luată, probabil, pentru ca cei trei bugetari Steriu să se dedice funcţiilor publice.   

Asociat cu nume celebre

În Agribusiness Consulting, Valeriu Steriu a fost asociat şi cu Anca Avasilichioaei, manager în cadrul LaDorna, ulterior Lactalis. Legătura nu este întâmplătoare, întrucât deputatul a fost vicepreşedintele LaDorna în perioada 2005- 2009, pe când compania era deţinută de afaceristul Jean Valvis. Candidatul PMP la Camera Deputaţilor a fost şi administrator la Inox SA, unicul producător de component şi articole din oţel inoxidabil din România, controlat de Ion Bazac, fostul ministru PSD al Sănătăţii.

Valeriu Steriu este doctor în agronomie şi cadru didactic asociat la Universitatea Transilvania, din Braşov, Facultatea Alimentaţie şi Turism. De asemenea, a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare. Unul din cele mai interesante aspecte din CV-ul său este legat de cariera militară. Valeriu Steriu este locotenent colonel în rezervă în MApN, deşi a făcut doar nouă luni de armată, la termen redus.

„Am absolvit Liceul Industrial George Coşbuc din Bucureşti şi am obţinut calificarea de prelucrător prin aşchiere, meserie de care sunt foarte mândru”, spune Valeriu Steriu. După liceu, a fost admis la Universitatea Politehnică din Bucureşti, la Secţia Maşini Unelte. În iulie 2016, PSD anunţa că preşedintele Klaus Iohannis l-ar vrea pe Valeriu Steriu, pe atunci lider UNPR, la şefia SIE.

Valeriu Steriu candidează pentru PMP, după ce partidul lui Traian Băsescu a înghiţit UNPR. Gabriel Oprea îl recomanda ca fiind un „lider cu potenţial deosebit”

×