x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profit de 400 de milioane de euro la Petrom

Profit de 400 de milioane de euro la Petrom

27 Aug 2008   •   00:00

Compania petrolieră Petrom, împreună cu filialele sale, a consemnat în primul semestru un profit net în creştere cu 90%, de la 769 de milioane de lei la 1,45 miliarde de lei (397 de milioane de euro), iar veniturile au avansat cu 41%, la 10,02 miliarde de lei (2,73 miliarde de euro).



Compania petrolieră Petrom, împreună cu filialele sale, a consemnat în primul semestru un profit net în creştere cu 90%, de la 769 de milioane de lei la 1,45 miliarde de lei (397 de milioane de euro), iar veniturile au avansat cu 41%, la 10,02 miliarde de lei (2,73 miliarde de euro).

Profitul brut al grupului Petrom a crescut în primul semestru cu circa 91% faţă de perioadă similară din 2007, de la 985 de milioane de lei la 1,88 de miliarde de lei, potrivit raportului semestrial publicat marţi de companie privind datele financiare, întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare.

La finele primului semestru, Petrom, împreună cu filialele sale, deţinea active imobilizate şi circulante de peste 26,4 miliarde de lei, mai mari cu 7% faţă de primele şase luni din anul trecut, în timp ce datoriile curente se cifrau la 4,58 de miliarde de lei, iar cele pe termen lung la 5,74 de miliarde de lei.

Grupul Petrom era alcătuit la 30 iunie 2008 din 22 de companii (nouă româneşti şi 13 străine), cu trei filiale mai puţin faţă de începutul anului, pentru care a încasat venituri de 50,81 milioane de lei, se menţionează în sursa citată.

Cea mai mare companie din grup este Petrom SA, care a obţinut în primul semestru venituri de 9,91 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), în urcare cu 66,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, şi un profit net de 1,664 miliarde de lei (453,3 milioane de euro), mai mare cu 88%, ca urmare a scumpirii petrolului pe plan internaţional şi a performanţelor operaţionale.

Compania este controlată din 2004 de grupul austriac OMV, care deţine 51% din capital. Alţi acţionari importanţi sînt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Fondul Proprietatea, fiercare cu cîte 20% din titluri.

Petrom are activităţi în domeniul de ţiţei şi gaze. Compania se ocupă cu explorarea şi producţia de petrol, rafinare, marketing, produse chimice, gaz şi energie.

“Implicarea grupului în explorarea şi producţia de gaze şi ţiţei implică expunerea la o serie de riscuri inerente. Printre acestea, stabilitatea politică, condiţiile economice, modificări ale legislaţiei fiscale precum şi alte riscuri operaţionale inerente cum ar fi volatilitatea ridicată a preţului ţiţeiului şi a dolarului american”, se menţionează în raportul Petrom.

Însă, pînă la 31 decembrie 2006, Petrom a beneficiat de facilitatea cotei geologice prin care putea calcula şi include pe costuri pînă la 35% din valoarea de piaţă a cantităţii de ţiţei şi gaze naturale extrase în timpul anului. Această facilitate a fost înregistrată direct în rezerve. Această cotă, neimpozitabilă, era restricţionată pentru investiţii şi nu era distribuibilă.

“Rezerva aferentă facilităţii privind cota geologică inclusă în rezultatul reportat este în sumă de 5,06 miliarde de lei”, se mai arată în raport.
În conformitate cu contractul de privatizare încheiat în 2004 cu OMV, cheltuielile companiei referitoare la închiderea sondelor abandonate vor fi recuperate de la stat. La 30 iunie 2008, Petrom avea de recuperat de la stat 1,81 miliarde de lei. La finele anului trecut, sumele de recuperat erau de 1,7 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: economic miliarde milioane petrom