x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoza - Fara socuri in 2005 in economia mondiala

Prognoza - Fara socuri in 2005 in economia mondiala

22 Noi 2004   •   00:00

Economia mondiala va parcurge in anul 2005 o perioada caracterizata de stabilitate, insa tarile europene si Japonia trebuie sa adopte o serie de reforme structurale, iar Statele Unite sa-si consolideze bugetul, considera "Grupul celor 20" (G20).

ADRIAN MIHAI

Click pentru a mari imaginea
G20. Puternicii lumii vad economia stabila
"Ne asteptam ca mediul economic mondial sa ramana stabil in 2005, dar nu trebuie sa ignoram riscurile legate de preturile petrolului, dezechilibrele externe si problemele geopolitice", se arata in comunicatul emis de G20.

DOLAR. Discutiile pe tema cursului de schimb al dolarului au captat in buna masura atentia participantilor. Reprezentantii statelor din G20, reuniti la Berlin, au mentionat, in repetate randuri, ca scopul intalnirii nu este acela de a discuta situatia cursului de schimb valutar. Ministrul german al Finantelor, Hans Eichel, a declarat ca la intalnire s-a analizat, intr-adevar, si aceasta problema, dar nu au oferit detalii. Saptamana trecuta, dolarul a scazut pana la minimul record de 1,3047 unitati pentru un euro, atingand cel mai redus nivel din ultimii noua ani fata de principalele monede.

EFECTE. Deprecierea dolarului poate afecta cresterea economica din tarile din zona euro si din Japonia, deoarece bunurile exportate de acestea devin, astfel, mai scumpe. Pe de alta parte, intr-un comunicat al administratiei Statelor Unite, transmis in acelasi timp cu cel al G20, se arata ca fiecare tara in parte este responsabila pentru evolutia propriei economii si controlul deficitului comercial. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a declarat ca, in urmatorii patru ani, SUA isi vor reduce deficitul bugetar la jumatate prin diminuarea consumului si prin stimularea avansului economiei. El a adaugat insa ca si economiile partenerilor comerciali ai SUA trebuie sa creasca in ritm mai rapid. In trimestrul al treilea, economiile Germaniei si Frantei au avansat cu doar 0,1%.

TINTE. Membrii Uniunii Europene sunt decisi sa continue reformele pe piata muncii, sa consolideze finantele publice si sistemul de pensii si sa creasca inovatia. Spre exemplu, Germania va finaliza reforma impozitelor, iar Italia va continua reformele menite sa creasca gradul de concurenta pentru bunuri si servicii.
×
Subiecte în articol: economic