x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prognoze FMI: Economia mondială încetineşte, inflaţia creşte

Prognoze FMI: Economia mondială încetineşte, inflaţia creşte

19 Iul 2008   •   00:00

Economia va înregistra o încetinire a ritmului de creştere la nivel mondial în semestrul al doilea al acestui an iar inflaţia va creşte mai rapid în statele aflate în curs de dezvoltare comparativ cu cele dezvoltate, conform prognozolor Fondului Monetar Internaţional



Economia va înregistra o încetinire a ritmului de creştere la nivel mondial în semestrul al doilea al acestui an iar inflaţia va creşte mai rapid în statele aflate în curs de dezvoltare comparativ cu cele dezvoltate, conform prognozolor Fondului Monetar Internaţional. Astfel, FMI estimează o rată de creştere de 4,1% în acest an a economiei mondiale, în scădere cu 0,4 puncte comparativ cu prognoza efectuată în luna aprilie. De asemenea, încetinirea va continua şi în 2009, cînd creşterea economică la nivel global este estimată la 3,9%, estimare în scădere cu 0,1 puncte faţă de raportul din luna aprilie. Încetinirea este evidentă avînd în vedere faptul că în 2007 economia mondială a crescut cu 4,9%.
"Economia globală trece printr-un moment dificil, prinsă între încetinirea puternică a cererii în economiile avansate şi accelerarea inflaţiei la nivel mondial, mai ales în statele în curs de dezvoltare", a declarat Simon Johnson, economistul şef al FMI. Johnson a explicat că efectele crizei imobiliare din SUA se propagă la nivelul economiei mondiale, dar într-un ritm mai lent decît era anticipat.


ÎNCINGERE. Pentru Europa Centrală şi de Est, FMI a revizuit estimările în urcare cu 0,2 puncte procentuale, pentru 2008 creşterea fiind prognozată la 4,6%, în vreme ce pentru 2009 fiind de 4,5%. Referitor la inflaţie, aceasta va ajunge la 9,1% în acest an în statele în curs de dezvoltare şi la 7,4% în 2009. În statele dezvoltate inflaţia este estimată la 3,4% la finele acestui an şi la 2,3% în anul următor. Reprezentanţii FMI precizează că inflaţia va fi susţinută de creşterea costurilor la energie şi bunuri de consum, preţul petrolului fiind aşteptat să crească cu 63,8% în 2008 şi 7,3% anul viitor. Creşterile de preţuri cu 12,5% la gaze naturale de la 1 iulie şi cu 5,3% la energie electrică vor avea un impact semnificativ în ţară, analiştii estimînd ca în luna iulie să avem o inflaţie anuală de 9,5-9,7%.
În plus, majorarea preţului petrolului de la 70 de dolari cît era anul trecut, pînă la 147 de dolari cît a atins recent, va duce la dublarea preţului gazelor naturale ce vor fi livrate Europei, după cum aprecia în urmă cu trei zile Cambridge Energy Research Associates (CERA). Analiştii au avertizat că preţul gazelor naturale este decalat cu nouă luni faţă de cel a petrolului, ceea ce ar face ca în luna aprilie 2009 să se ajungă la 730 de dolari pe mia de metri cubi. România importă între 33% şi 37% din necesarul anual de 18 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce ar aduce noi scumpiri exact în perioada iernii 2008-2009, fapt care este aşteptat să inducă în economia României noi puseuri inflaţioniste.
Thoms Mirrow, noul preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avertizat că ritmul rapid de creştere economică din centrul şi Estul Europei ar putea fi ameninţat de creşterea inflaţiei. "Trebuie să realizăm că inflaţia are potenţialul de a distruge o parte a progresului făcut în multe din aceste societăţi, inflaţie care este de două cifre sau chiar de peste 20%", a spus Mirrow. El a completat, însă, că trebuie făcută distincţia între inflaţia din statele exportatoare de mărfuri, precum Rusia, şi statele care sînt obligate să plătească mai mult pentru petrol, gaze, minereuri, cum ar fi statele Europei Centrale. Astfel, inflaţia din Rusia este generată de surplusul de bani de pe piaţă, în vreme ce în restul statelor inflaţia este generată de creşterea preţurilor la energie şi mîncare, ca urmare a scumpirilor survenite pe plan internaţional din cauza a crizei economice.

×
Subiecte în articol: economic statele inflaţia