x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect ! Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal. Ajunge la 15% din valoarea comenzii

Proiect ! Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal. Ajunge la 15% din valoarea comenzii

14 Aug 2019   •   16:28
Proiect ! Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal. Ajunge la 15% din valoarea  comenzii

Bacșișul ar putea fi trecut, în sfârșit, pe bonul fiscal, iar nota de plată va conține rubrici speciale pentru alegerea de către consumator a cuantumului acestuia, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor. Nivelul bacșișului începe de la zero și ajunge la un maxim de 15%. Evidențierea acestuia pe bonul fiscal nu va fi obligatorie pentru livrările la domiciliu.

Agentul economic va fi obligat să împartă integral salariaților sumele provenite din bacșiș, fapt stipulat printr-un regulament intern al companiei, și trebuie să-l înregistreze în contabilitate. 

Proiectul mai cuprinde definirea termenului, delimitarea clară a acestuia de încasările pentru livrarea bunurilor ori prestarea serviciilor direct către populație și fiscalizarea bacșișului potrivit Codului fiscal. În restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor, acesta va fi trecut pe bonul fiscal, indiferent dacă clienții plătesc prin card sau numerar. Se va interzice condiționarea livrărilor de bunuri și prestării de servicii de acordarea bacșișului, iar operatorul economic este obligat să-i înmâneze consumatorului nota de plată înaintea emiterii bonului fiscal. 
În cazul în care plata contravalorii consumaţiei se face prin ordin de plată şi se emite factură, bacşişul se evidenţiază distinct pe aceasta. 
Operatorul economic poate marca bacşişul pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate ori serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct. Acesta se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea "bacşiş". 

Pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile din bacșiș nu intră în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bacsis bon fiscal nota de plata