x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiect: gaze contra pensii

Proiect: gaze contra pensii

de Valentin Gros    |    21 Aug 2019   •   11:00
Proiect: gaze contra pensii

Cu o rezervă aflată în exploatare de aproximativ 153 miliarde de metri cubi şi alte descoperiri semnificative la Caragele şi în zona economică a platoului continental al Mării Negre, România este cel mai important producător de gaze naturale din estul Uniunii Europene, menţionează un comunicat USR, care citează documente publicate de Ministerul Energiei şi compania Romgaz. Agenţia Internaţională pentru Energie preconizează o creştere cu 45% a cererii de gaze naturale, la nivel mondial, o treime din acest volum urmând să fie consumat în industrie până în 2030. În acest context, deputatul Claudiu Năsui consideră că toţi banii încasaţi de statul român din exploatarea gazelor din Marea Neagră, din impozite şi redevenţe, să fie distribuiţi „în conturile fiecărui român din Pilonul 2 de pensii”, iar colega sa Cristina Prună estimează că această sumă se ridică la 20 miliarde de euro. „Veniturile obţinute din producţia de gaz, dacă sunt investite inteligent, vor asigura, în acelaşi timp, pensia generaţiilor următoare şi modernizarea sectorului energetic”, se mai arată în comunicatul USR.

Valoarea zăcămintelor

Chestionat de Jurnalul, Ionuţ Purică, analist pe probleme de energie, spune că potrivit informaţiilor sale, zăcămintele exploatabile din Marea Neagră însumează 84 miliarde de metri cubi, astfel că apreciază suma avansată de cei de la USR ca fiind „un pic cam mare”. Acesta nu exclude însă posibilitatea ca în realitate, cantitatea totală de gaz să fie de peste 84 mld. mc. La acest nivel, valoarea totală la exploatare ar fi de circa 42 miliarde de euro, la un preţ de până la 500 euro pentru 1.000 de metri cubi.

Purică a arătat că veniturile la acest capitol, veniturile la buget vor proveni în cea mai mare parte din taxarea locurilor de muncă generate de operaţiunile de extragere şi exploatare, iar redevenţele vor avea o pondere mai mică.

România a importat în iunie 2019 o cantitate de gaze de 1,48 milioane MWh, de 364 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE)

Randament de 8% pe an

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon 2 de la start (20 mai 2008) şi până la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adică un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toată perioada de funcţionare a sistemului, indică datele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). „Acest indicator este cu mult peste rata totală a inflaţiei din perioada analizată (36,3%), respectiv rata medie anualizată a inflaţiei pentru exact aceeaşi perioadă (2,95%)”, au declarat oficialii APAPR. Fondurile de pensii private obligatorii totalizau, la finele anului trecut, active de 53,4 miliarde de lei, la 31 mai 2019, conform Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, 59,14%. Pe locul 2 se află acțiunile (19,25%), iar obligațiunile corporative se situează pe poziţia 3, cu 7,68% din totalul activelor.

 

Gazele din Marea Neagră trebuie să fie valorificate în industria petrochimică. Anul trecut, România a exportat produse chimice de 2,9 miliarde de euro, în timp ce importurile în acest sector au fost de 10,5 miliarde de euro, rezultând un deficit de 7,6 miliarde de euro, aproape jumătate din deficitul total al balanţei comerciale, de 15,5 miliarde de euro

Cristina Prună, deputat USR

SUA a început să exporte gaz natural lichefiat în Polonia, Lituania, Spania, fapt la care nu s-ar fi gândit nimeni acum 5-6 ani. Posibil ca americanii, care nu vor concurenţă la exportul în Europa, să facă presiuni în sensul scăderii cantităţilor de gaz care urmează să fie extrase din Marea Neagră

Ionuţ Purică, analist pe probleme de energie

 

×
Subiecte în articol: gaze pensii private