x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PROIECT - Se modifică legea la Bursă

PROIECT - Se modifică legea la Bursă

24 Mar 2008   •   00:00

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis că trebuie să modifice Codul Bursei şi să introducă un document suplimentar denumit “Memoriul de prezentare”.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis că trebuie să modifice Codul Bursei şi să introducă un document suplimentar denumit “Memoriul de prezentare”. În acest sens, pentru a se menţine sau pentru a fi admişi la Categoria I a BVB, emitenţii trebuie să majoreze capitalizarea minimă sau capitalurile proprii de la 8 milioane euro la 30 de milioane euro, potrivit unei propuneri a Consiliului Bursei. De asemenea, pentru a fi admişi la Categoria I, firma emitentă trebuie să întocmească un plan de afaceri pentru următorii trei ani, comparativ cu doi ani cum este în prezent. Mai mult, pentru menţinerea la această categorie se propune modificarea valorilor a doi indicatori de lichiditate. Astfel, valoarea numărului mediu de transferuri va fi înlocuiă cu 25 de tranzacţii pe zi în loc de cinci tranzacţii pe zi, iar valoarea medie a transferurilor se va majora de la 25.000 lei la 40.000 lei. Valorile celorlalţi doi indicatori de lichiditate vor rămâne neschimbate. Firma trebuie să înregistreze o rată anuală a zilelor cu tranzacţii de minimum 80% din totalul şedinţelor în care pot fi operate transferuri cu acţiunile emitentului, iar rata anuală a titlurilor tranzacţionate în funcţie de Free float va fi de minimum 3%.

           

 

 

CATEGORII. Pentru menţinerea în Categoria a II-a, valoarea numărului mediu zilnic de tranzacţii se va modifica de la două tranzacţii pe zi la cinci tranzacţii pe zi, iar valoarea medie a operaţiunilor va creşte cu 3.000 lei, ajungând la 5.000 lei.

 

Totodată, Codul Bursier va mai putea fi completat cu o condiţie nouă de promovare care să stipuleze obligaţia emitentului care solicită promovarea la Categoria I de a avea, la momentul dezbaterii cererii sale, valorile indicatorilor de lichiditate, superioare celor prevăzute în reglementarile BVB curente cu circa 10%-30%, se arată în sursa citată. Aceste valori mai mari pot constitui o rezervă pentru o scădere viitoare şi un prag mai ridicat pentru unii emitenţi care doresc promovarea. O altă condiţie de promovare şi menţinere în Categoria I ar putea presupune ca emitenţii să declare că s-au conformat cu 14 din cele 19 principii ale Codului de Guvernanţă Corporativă pe parcursul ultimului an calendaristic.

 

 

 

 

ACTE. “Memoriul de prezentare” va fi folosit de Comisia de Admitere la Tranzacţionare şi de Consiliul Bursei pentru a putea face o apreciere calitativă a emitenţilor care solicită admiterea şi promovarea la Categoria I. În document vor fi prezentate domeniul de activitate, activităţile principale, descrierea principalelor pieţe pe care concurează, împărţirea veniturilor totale pe pieţe geografice pentru ultimii trei ani încheiaţi, factori principali şi excepţionali (conjuncturali) de dezvoltare pe fiecare piaţă (de natură fiscală, monetară, politică), strategii de dezvoltare şi previziuni, puncte tari şi puncte slabe referitoare la competitivitate, cota de piaţă deţinută în România şi pe alte pieţe naţionale, temeiul oricăror declaraţii făcute de emitent cu privire la poziţia sa competitivă. De asemenea, în “Memoriul de prezentare” se va face o comparaţie a emitentului care vrea să promoveze cu un emitent cu acelaşi obiect de activitate sau echivalent, care este admis la Categoria I, o apreciere a activităţii şi calităţii managementului şi a potenţialului de creştere şi dezvoltare.

            În acelaşi document se vor prezenta şi analiza comportamentul managementului faţă de acţionari, politica de distribuire a profitului şi politica de dividend a firmei.

            Analiza privind revizuirea cerinţelor de admitere şi promovare la tranzacţionare în Categoria I a cuprins şi studierea structurii pieţelor şi cerinţelor de admitere la bursele din regiune şi din spaţiul Comunităţii Europene, potrivit comunicatului.

            Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) şi intermediarii financiari care activează pe piaţa reglementată a BVB vor putea să se pronunţe până la data de 28 martie asupra propunerilor prezentate mai sus.

            La Categoria I a Bursei sunt listate 21 de companii, iar la finele lunii februarie, doar două din acestea aveau o capitalizare uşor sub 30 de milioane de euro, respectiv Socep şi Azomureş.

×
Subiecte în articol: economic categoria