x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiecte - Bani pentru mediu

Proiecte - Bani pentru mediu

de Elena Stan    |    27 Feb 2008   •   00:00

Autorităţile publice locale cu până la 50.000 de locuitori au la dispoziţie circa 37 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor şi a apelor. Beneficiarul trebuie să asigure 10% din valoarea proiectului, care poate atinge şi un miliona de euro



Autorităţile publice locale cu până la 50.000 de locuitori au la dispoziţie circa 37 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor şi a apelor. Beneficiarul trebuie să asigure 10% din valoarea proiectului, care poate atinge şi un miliona de euro.

Autorităţile locale au la dispoziţie fonduri europene în valoare de 36,6 de milioane euro pentru gestionarea deşeurilor şi pentru gospodărirea apelor şi a apelor uzate. Ministerul Dezvoltării a lansat licitaţia deschisă pentru "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu", finanţată prin Programul Phare 2006 - Coeziune Economică şi Socială. Din totalul bugetului de 36,6 milioane de euro 27,45 milioane de euro sunt bani europeni, restul fiind de la bugetul de stat. Proiectele vor fi depuse la Agenţiile de Dezvoltare Regională din cele opt regiuni, până pe 25 aprilie, fiecare dintre acestea având alocat un buget de peste 4,5 milioane de euro."România are foarte mare nevoie de banii europeni din Phare pentru proiecte de mediu şi de dezvoltare regională, chiar dacă între timp a fost aprobat şi programul regional”, a explicat Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltării, prezent la lansarea licitaţiei. Prin acest program, pot obţine finanţare nerambursabilă autorităţile publice locale din localităţile cu până la 50.000 de locuitori, pentru dezvoltarea investiţiilor pentru gestionarea deşeurilor a apelor. Valoarea unui proiect trebuie să fie cuprinsă între 100.000 de euro şi un milion de euro, iar solicitantul trebuie să asigure o finanţare proprie de cel puţin 10% din valoarea proiectului.


PROIECTE.Pentru gestionarea deşeurilor, solicitanţii pot depune proiecte care să vizeze construcţia de staţii de pre-tratare bio-mecanică a deşeurilor menajere, contrucţia de platforme de compostare, reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare şi de transport al deşeurilor, dezvoltarea colectării selective, reabilitarea sau dezvoltarea sistemelor de salubrizare şi a spaţiilor pentru depozitare temporară.Pentru gospodărirea apelor şi a apelor uzate, proiectele pot viza reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare, reabilitarea reţelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate sau reducerea pagubelor produse de fenomene meteorologice de risc, prin luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor potenţiale calamităţi.

 

×
Subiecte în articol: economic apelor