x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Proiecte marca Udrea: Parcuri lângă cimitire, asfalt prin munţi! Harta risipei banilor publici - prezentată pe site-ul candidatei lui Băsescu

Proiecte marca Udrea: Parcuri lângă cimitire, asfalt prin munţi! Harta risipei banilor publici - prezentată pe site-ul candidatei lui Băsescu

de Elena Stan    |    28 Sep 2014   •   18:03
 Proiecte marca Udrea: Parcuri lângă cimitire, asfalt prin munţi! Harta risipei banilor publici - prezentată pe site-ul candidatei lui Băsescu

De câteva zile, Elena Udrea este pe cai mari. “Fapte, nu vorbe! Pe noul meu site puteţi vedea ce am facut concret pentru fiecare judeţ din România”. Sub acest slogan, echipa ei de campanie a umplut reţelele de socializare cu realizările urmaşei lui Băsescu Traian, candidata PMP la preşedinţia României. Emil Boc, primarul PDL al Clujului şi fost ei şef de la Guvern o vede drept “acel ministru care a crezut şi crede în locuri de muncă”iar Băsescu Traian o prezintă drept “singurul candidat onest”.

O trecere sumară în revistă a proiectelor cu care se mândreşte Elena Udrea pe site dezvăluie tot atâtea nereguli în cheltuirea banilor publici. În ediţia de joi a Jurnalului Naţional v-am prezentat harta risipei banilor publici întocmită chiar de Udrea: frunza de 250 de euro transformată în brand de ţară pentru achiziţia căreia a plătit 900.000 de euro, dosarul Gala Bute pentru care a achitat de la bugetul de stat 1,5 milioane de euro iar procuorii au descoperit că doar 1,13% din sumă poate fi justificată cu facturi, patinoarul din Braşov pentru care a plătit 12 milioane de euro în timp ce vecinii unguri au construit o clădire similară pentru doar 4 milioane de euro, fanteziile de iarnă cuprinse în programul “Schi în România” pentru care s-au risipit 250 de milioane de euro. Realizările doamnei sunt însă mult mai multe. În episodul de astăzi, puteţi citi despre cum s-a distrus Parcul Naţional Bucegi după ce Udrea a pornit asflatarea unui drum forestier, minunile din judeţul Iaşi - parcurile în pădure sau lângă cimitire -, complexul turistic din Voineasa lăsat în paragină după ce a rămas fără finanţarea promisă de minister.

Elena Udrea se laudă cu investiţiile făcute în turism, dar uită să spună că multe dintre proiectele finanţate de ministerul pe care l-a condus se află în paragină, precum şi faptul că multe dintre ele s-au realizat cu nişte sume colosale. În plus, Elena Udrea se crede “zâna cea bună a turismului” deoarece de când a venit ea la administrarea acestui sector lucrurile au început să meargă, transformând România într-o ţară cunoscută peste hotare. „România este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa. Lipsită de promovare şi secată de investiţii, aceasta a fost însă, vreme îndelungată, o necunoscută chiar şi pentru români. Începând cu anul 2009, greşeala a fost reparată. Turismul românesc a fost readus la viaţă prin investiţii substanţiale, cele mai mari de după 1989. Peste 820 de milioane de euro au fost investite în 470 de proiecte turistice şi de patrimoniu în anii 2009-2013, în comparaţie cu 20 milioane de euro, în perioada 2006-2008”, scrie Udrea pe site-ul ei de campanie.

Proiect blocat de datorii

La loc de cinste printre relizările din domeniul turismului, alături de brandul de ţară, se află “Transalpina Ski Resort, situat pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume şi cel mai spectaculos din România, este, de asemena, unul dintre proiectele iniţiate de Elena Udrea, în calitate de Ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale”, se menţionează pe site. În realitate, situaţia este departe de modul în care o descrie Udrea. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea care spuncă că domeniul schiabil de la Vidra-Voineasa a ajuns un dezastru după ce Udrea a trecut proiectul în gestionarea guvernului pe vremea când era ministrul turismului. Autorităţile judeţene susţin că fostul ministru nu a asigurat finanţarea de la bugetul de stat pentru finalizarea proiectului. "Dacă ne lăsa să mergem mai departe pe finanţare europeană, nu am mai fi fost în situaţia dramatică în care ne-a lăsat doamna Elena Udrea. La plecarea ei din fruntea MDRT, lucrările la investiţia din Munţii Lotrului erau executate în proporţie de 92%. De ce nu le-a plătit atunci şi ne-a lăsat beleaua datoriilor pe cap?", declara Ion Cîlea, preşedinte CJ Vâlcea, pentru Antena 3.
Proiectul a fost sistat în 2013, din lipsă de finanţare. Firma care a câştigat licitaţia mai are de recuperat de la stat 8 milioane de de euro. Constructorul a obţinut o hotărâre judecătoarească prin care urmează să primească toate veniturile rezultate din exploatarea pârtiei până la stingerea datoriei. Din întregul complex turistic care ar fi trebuit construit nu există acum decât instalaţia de ski şi o parcare parţial finalizată. Echipamentele stau în aer liber de aproape 2 ani şi se deteriorează pe zi ce trece. Mai mult, întreaga zonă unde ar fi trebuit să fie ridicate hoteluri şi alte spaţii comerciale a fost defrişată.

Drumul Babelor, asfalt prin rezervaţie

Drumul Babelor este un alt proiect marca Elena Udrea. Jurnalul Naţional a realizat o amplă campanie de presă despre ilegalităţile comise pentru asfaltarea Drumului Judeţean 713 care străbate Parcul Natural Bucegi, sit Natura 2000 protejat de Uniunea Europeană. Proiectul Consiliilor Judeţene Dâmboviţa şi Prahova, susţinut financiar de Elena Udrea, în timpul mandatului de ministru al Turismului, a fost realizat în timp-record. Asfaltul proaspăt turnat pe Drumul Babelor, rebotezat pompos de autorităţile locale cu numele de TransBucegi. Drumul face legătura între Cabana Cuibul Dorului (deţinută de familia lui Sebastian Ghiţă) – şaua Dichiului (unde CJ Dâmboviţa a construit un hotel) şi Piatra Arsă. La momentul acela, preşedintele CJ Dâmboviţa era Florin Popescu, apropiatul Elenei Udrea, supranumit şi baronul puilor. Drumul se termină în apropiere de monumentele naturale Sfinxul şi Babele şi atrage maşinile ca un magnet. Ceea ce era previzibil s-a întâmplat: administratorii Parcului Natural Bucegi nu au nici un control asupra traficului auto şi de persoane prin rezervaţie. Amatorii de grătare au împânzit platoul, iar cei care nu dispun de o maşină de teren pot plăti “întreprinzătorii locali” pentru safari până la Babele sau Sfinxul. Asfaltarea în viteză a celor 16 kilometri a costat peste 10 de milioane de euro, iar lucrările au fost realizate de consorţiul format din: SC Cast SRL, SC Trans Bitum, SC Carena SPA Impresa di Construzioni şi Socomizo Construct.

Parcuri în pădure şi teren de fotbal în pantă
De majoritatea parcurilor construite prin programul derulat în mandatul Elenei Udrea în Iaşi s-a ales praful. Ca treaba să fie făcută în stil pur românesc, unii primari şi-au permis să dea naştere unor anomalii, parcul veşnic inundat din Balş şi cel de la marginea pădurii la 4 kilometri de comuna Prisecani fiind dovezi vii. În total, 22 de comune ieşene au primit fonduri în valoare totală de peste 3 milioane de euro, pentru a construi parcuri sau pentru a le reabilita pe cele existente.
Un exemplu din şirul de investiţii revoltătoare îl reprezintă parcul din Comuna ieşeană Valea Lupului, pentru care Udrea a dat 150.000 de euro. Niciun copil nu calcă prin parcul amplasat chiar lângă cimitirul de la marginea localităţii, iar oamenii spun că banii ar fi trebuit folosiţi pentru asfaltarea drumurilor. Alei năpădite de buruieni, un foişor şi un loc de joacă pentru copii - cu un tobogan şi patru scaune pe arcuri - au costat 700.000 de lei. Pe leagăne se dă doar vântul, iar băncile au fost înghiţite de vegetaţia sălbatică. Aşa arată parcul de 15.000 de metri pătraţi din comuna Valea Lupului, făcut de Elena Udrea chiar lângă cimitir. Deşi parcul este construit de câţiva ani, mulţi dintre localnici nu au fost niciodată să-l vadă.
Într-un raport al corpului de control al premierului s-a constatat că milioane de euro au fost cheltuite ilegal pe vremea când Elena Udrea era ministru interimar la Ministerul Mediului, iar mai multe administraţii locale au comis nereguli în utilizarea Fondului pentru Mediu pentru proiecte din Programul spaţiilor verzi.
Terenul de fotbal în pantă din comuna Finiş, judeţul Bihor, este deja cunoscut de cetăţeni.

Urmaşa lui  Băsescu

Elena Udrea are o rubrică pe pagina sa denumită “Alături de mine”. Bineînţeles că aici îl găsim pe Traian Băsescu, întâiul susţinător al “blondei de la turism” din ultimii zece ani. “O susţin pe doamna Elena Udrea. Este singurul candidat onest. O susţin pentru că este candidatul PMP la Preşedinţie. Actualul candidat a fost un ministru bun, peste 6.000 de proiecte sunt împrăştiate prin toată ţara, este un om care a avut cea mai bună absorbţie, este un om pragmatic. Elena Udrea este un om foarte hotărât. Are o rezistenţă fizică incredibilă, e un om extrem de loial”, spunea recent Traian Băsescu despre Elena Udrea.
 

×