x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Propunere - Profitul, impozitat in avans de Fisc

Propunere - Profitul, impozitat in avans de Fisc

de Vali Blanaru    |    28 Iul 2006   •   00:00
Propunere - Profitul, impozitat in avans de Fisc

Societatile ar putea imparti profitul catre actionari chiar din timpul exercitiului fiscal. Masura propusa de Ministerul Finantelor vine si in avantajul bugetului de stat, care va putea incasa in avans impozitul pe profit.

Firmele ar putea distribui dividende catre actionari chiar din timpul exercitiului fiscal, prevedere care este in vederea Ministerului Finantelor Publice (MFP) pentru 2008, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica.

Noul Cod Fiscal stabileste posibilitatea platii impozitului pe profit anticipat doar pentru institutiile bancare, pornind de la rezultatele exercitiului financiar precedent, regularizarea urmand sa fie realizata in luna aprilie a urmatorului an.

Aceasta prevedere va fi extinsa din 2008 si la societatile comerciale.

AVANTAJE. "In aceste conditii, analizam posibilitatea de a permite societatilor comerciale sa distribuie dividende in timpul anului, solicitare foarte des intalnita in discutiile cu mediul de afaceri", a spus Doica.

El a explicat ca o astfel de modalitate ar avantaja si bugetul de stat, intrucat incasarile din impozitele aferente dividendelor s-ar realiza esalonat pe parcursul unui an, si nu intr-o perioada scurta cum este in prezent.

Totodata, MFP are in vedere eliminarea conditionarii deductibilitatii cheltuielilor de transport si cazare in functie de obtinerea de profit.

Prin normele de aplicare a Codului Fiscal, Finantele vor stabili si sectoarele din economie care vor putea emite facturi simplificate.

TERMENE. Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa publice normele de aplicare ale noului Cod Fiscal pana la data de 15 octombrie, pentru a putea republica intreaga legislatie inainte de sfarsitul acestui an, a spus Doica.

"La sfarsitul acestei saptamani, Monitorul Oficial va trece la publicarea efectiva a noului Cod Fiscal, care va fi republicat cu tot cu norme, pana la 1 ianuarie 2007", a precizat secretarul de stat. Codul Fiscal a fost adoptat de Parlament, la inceputul lunii iulie.Printre prevederile incluse in actul normativ se numara introducerea impozitului gradual pentru IMM-uri, aplicarea unui impozit de 3% pe valoarea tranzactiei imobiliare si renuntarea la taxa de timbru, diferentierea impozitului pentru tranzactiile de pe piata de capital, impunerea unei accize minime de 91 % din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, majorarea graduala pentru taxele la prima inmatriculare a autoturismelor si cresterea impozitului pentru vile.

Oficialul MFP a mentionat ca printre actele legislative pe care institutia le are in lucru va fi si proiectul de modificare a legislatiei privind jocurile de noroc.

Doica spune ca reglementarea jocului de noroc va fi operata prin lege, si nu prin ordonanta de urgenta, iar Ministerul Finantelor Publice va supune dezbaterii un prim proiect in perioda urmatoare. In acelasi timp, MFP si ANAF lucreaza la modificarea regulamentului privind antrepozitele fiscale.

ATUURI
Analizam posibilitatea de a permite societatilor comerciale sa distribuie dividende in timpul anului, solicitare foarte des intalnita in discutiile cu mediul de afaceri. Si bugetul de stat va fi avantajat, intrucat incasarile din impozitele aferente dividendelor s-ar realiza esalonat pe parcursul unui an, si nu intr-o perioada scurta cum este in prezent.

TERMENE
La sfarsitul acestei saptamani, Monitorul Oficial va trece la publicarea efectiva a noului Cod Fiscal, care va fi republicat cu tot cu norme, pana la 1 ianuarie 2007 - Catalin Doica, Secretar de stat Ministerul Finantelor Publice
×