x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Puternicii Romaniei

Puternicii Romaniei

29 Iun 2004   •   00:00

ECONOMIC

Sunt 66, iar revista Banii Nostri i-a clasificat in functie de notorietate, avere, pozitie sociala, influenta politica, anvergura economica sau carisma.
DANIELA IVAN

Autorii sustin ca lansarea catalogului "Cei mai puternici 66 de romani" ne va permite sa aflam in premiera ca puterea este exercitata nu doar de personalitati publice, ci si de personaje cu expunere discreta, dar aflate in pozitii-cheie pe circuitele de informatii si decizie. "Este un anuar care cuprinde povestile oamenilor care influenteaza dezvoltarea societatii romanesti. Alaturi de acestia se afla si interviuri cu alte personalitati, pe tema puterii, analize despre oligarhie si manifestarile ei, despre femeile din spatele celor puternici", spune Catalin Popa, editor general al revistei. La intocmirea clasamentului au fost luate in calcul mai multe criterii: notorietatea persoanei, averea, influenta politica, influenta economica, implicarea sociala si carisma.

Seniorii puterii

Sectiunea debuteaza cu Regele Mihai si presedintele Ion Iliescu, care-si impart frateste primele locuri. Tot un senior al puterii este considerat parintele Teoctist, urmat de premierul Adrian Nastase, Ioan Talpes, guvernatorul Mugur Isarescu, arhiepiscopul Ioan Robu, liderii opozitiei Theodor Stolojan si Traian Basescu. Tot un senior al puterii este considerat ministrul Dan Ioan Popescu, de a carui activitate depinde relatia Romaniei cu UE, FMI si Banca Mondiala. Fostul tenisman Ion Tiriac este inclus atat la categoria seniorii puterii (la sumarul revistei), cat si la cea a greilor puterii (in interiorul revistei).

Greii puterii

A doua sectiune numara 25 de personalitati - fosti si actuali ministri, oameni de afaceri, lideri de sindicat, sefi ai serviciilor de informatii, jurnalisti si conducatori de trusturi media. Printre altii, la aceasta sectiune figureaza Viorel Hrebenciuc, Sorin Ovidiu Vantu, Miron Mitrea, Dinu Patriciu, Nicolae Vacaroiu, sindicalistul Liviu Luca, fratii Micula, Ioan Niculae sau Octav Cozmanca. La "Cuceritorii puterii", pe langa categoriile intalnite la celelalte sectiuni, se regasesc oameni din lumea sportului, investitori pe piata de capital, militari de cariera. Dintre lupii tineri nu lipsesc personalitati controversate ca George Bosanceanu, Catalin Chelu, Radu Mazare, Frank Timis, Emil si Marius Cristescu sau Nicu Gheara. Catalogul a fost tiparit in 35.000 de exemplare.

AVOCATI

Musat si Asociatii - firma de avocatura condusa de Gheorghe Musat - a reusit sa puna mana pe cele mai multe contracte de consultanta in privatizarile operate de APAPS.

Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Peterson - Ion I. Nestor este recunoscut ca unul dintre cei mai importanti avocati romani, specializat in drept comercial. El a fost implicat in cele mai importante tranzactii comerciale din ultimii 10 ani, cum ar fi privatizarea RomTelecom, preluarea producatorului de ciment Romcim de catre grupul Lafarge.

Popovici si Asociatii - Ernest Virgil Popovici are o practica extinsa in domeniul investitiilor, infrastructurii, sectorului imobiliar, finante-banci, fuziuni si achizitii, privatizari, comercial si IT. Este consultant pentru reteaua de supermarketuri Delhaize si al Automobile Dacia Renalut.

Babiuc, Sulica si Asociatii - Victor Babiuc si Dan Sulica au capatat reputatie pe piata serviciilor de consultanta si asistenta juridica mai ales dupa ce l-au avut client pe controversatul S.O. Vantu.

Stefanica, Dutu si Asociatii - Daniel Stefanica si-a creat in 1997 propria firma de avocatura specializata pe expertiza in domeniul concurentei, proprietatii intelectuale, a legislatiei imobiliare si a privatizarii.
×
Subiecte în articol: economic puterii