x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rafinăriile cauzează cancer localnicilor

Rafinăriile cauzează cancer localnicilor

06 Iul 2009   •   00:00
Rafinăriile cauzează cancer localnicilor
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional

Iniţiativa preşedintelui Barrack Obama de a reduce gazele cu efect de seră relevă surprize neplăcute pentru locuitorii oraşelor Ploieşti, Piteşti şi Năvodari. Gazele toxice emise de rafinării pot provoca mii de cazuri de cancer.



Preşedintele american a abrogat un act semnat de George W. Bush cu doar 4 zile înainte ca Obama să preia mandatul, prin care se confirma că petroliştii controlează adecvat emisiile de benzen şi alte gaze care cauzează cancer şi conduc la încălzirea globală. Decizia lui Obama ar pu­tea duce la noi modernizări pentru cele 156 de rafinării din SUA sau limitări ale emisiilor de gaze. Datele prezentate de Agenţia americană de Protecţie a Mediului arată că 460.000 de americani au fost expuşi la riscuri mai mari de a avea cancer. Probabilitatea este de 30 dintr-un milion de locuitori. New York Times precizează că peste 2 mi­lioane de americani au risc ridicat de a face cancer din cauza poluării aerului cu substanţe toxice. Cea mai mare parte dintre acestea, 30%, o constituie emisiile mobile iar benzenul este principalul vinovat.

BENZENUL, TARTORUL CANCERULUI

Benzenul rezultat din rafinarea ţiţeiului în benzină poate cauza leucemie, spune Philip Landrigan, şeful medicinei preventive la Mount Sinai School of Medicine din New York. "Studiile arată rate în exces de leucemie şi alte forme apropiate de cancer al sângelui la oameni, îndeosebi la copiii care trăiesc în comunităţi adiacente ra­fi­nă­ri­ilor", a completat Landrigan. Copiii sub 20 de ani din zona Houston, din Texas, o zonă cu niveluri ridicate de benzen de la rafinării arată rate de leucemie semnificativ mai mari decât cele normale. În 2005, rafinăriile au aruncat în aer 10.560 de tone de gaze pe­riculoase, potrivit datelor EPA, iar companiile de utilităţi au aruncat alte 408.650 tone.

ROMĂNIA, CAMPIOANĂ LA CANCER

În data de 29 mai, Ion Bazac, ministrul Să­nă­tăţii, declara la Timişoara că România este "campioană la afecţiuni oncologice" în Euro­pa şi că numărul este în continuă creştere. "România are mai mulţi pacienţi bolnavi de cancer decât are Germania, care are o populaţie de patru ori mai mare", a spus Bazac. Un studiu din 2008, citat de Societatea Română de Cancer arată că în ţara noastră există 350.000 de bolnavi de cancer. Datele postate pe site-ul calitateaer.ro, gestionat de Ministerul Mediului, arată că 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier şi 10% din evaporarea combus­ti­bi­li­lor la stocare şi distribuire.

Valoarea limită ma­­ximă pentru protecţia sănătăţii umane este de 5 micrograme de benzen pe un metru cub. Totuşi, în zonele cu rafinării, datele nu sunt deloc îmbucurătoare. Reţeaua Naţională a Calităţii Aerului arată că Staţia Oarja, aflată lângă rafinăria Arpechim a Petrom, a mă­su­rat la data de 2 iunie un nivel al benzenului de până la 15,16 micrograme între orele 5 şi 10 dimineaţa. Maximul de 17,3 micrograme a fost atins la ora 9 dimineaţa. Staţia PH-4, de la Brazi, unde Petrom deţine altă rafinărie, a mă­surat între orele 2:00 şi 3:00 nivelul de 67,9 micrograme, în vreme ce de la 3:00 la 4:00 s-a ajuns la şocantul nivel 71 de micrograme.

Staţia PH-2, aflată în Ploieşti în Piaţa Victoriei a arătat depăşiri ale nivelului ma­xim timp de 8 ore, în unele cazuri ajungând la 43 de micrograme. În apropiere de Ploieşti se află rafinăriile Petrotel, deţinută de Lukoil, Vega, deţinută de Rompetrol şi Rafinăria Astra Română. Staţia CT-6, aflată în Năvodari, în apropierea Petromidia, a afişat valori de peste 18 micrograme în toate cele 24 de ore. În mod paradoxal, cele 8 staţii din Bucureşti arătau zero benzen pe toată ziua.

×
Subiecte în articol: economic cancer micrograme