x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ramadan in Egipt - Curmale "Kerry" vs curmale "Chirac"

Ramadan in Egipt - Curmale "Kerry" vs curmale "Chirac"

19 Oct 2004   •   00:00

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a fost inlaturat in 2004 de catre candidatul la Presedintia SUA, John Kerry, in cursa pentru denumirea... curmalelor, ce devin un aliment foarte cautat in timpul Ramadanului, luna de post musulman.

MARINA CONSTANTINOIU

BURSA. Pretul si denumirile curmalelor egiptene sunt stabilite in functie de simpatiile fata de mai-marii lumii
Mesele copioase care se intind seara, cand este intrerupt postul, au intotdeauna in meniu curmalele. La Cairo, in Egipt, locul cel mai renumit pentru cumparaturile de Ramadan este piata (shouk-ul) Al-Sahel, unde vocile negustorilor rivalizeaza cu asurzitoarele claxoane ale masinilor. Al-Sahel este principala piata angro de cereale si curmale din Cairo.

RAZBOI SI PACE. Pe tarabe, numele date in fiecare an curmalelor sunt un barometru al sentimentelor pe care egiptenii le nutresc fata de mai-marii acestei luni. Astfel, in 2003, ei le-au dat numele presedintelui francez Jacques Chirac curmalelor celor mai scumpe (3,2 dolari kilogramul), din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Irak.

Numai ca Chirac a cazut in dizgratie in 2004, din cauza legii franceze contra valului islamic si a aprobarii rezolutiei 1559 a ONU, care cere implicit plecarea trupelor siriene din Liban. "Adio, nu mai exista curmale Chirac! Nu-l mai iubim, pentru ca nici el nu iubeste musulmanii", explica pentru AFP Farajat Tayee, unul dintre negustorii faimoasei piete.

IN DIZGRATIE. John Kerry si-a facut aparitia pe piata produselor cu pret scazut, alaturi de rivalul sau, George W. Bush si de premierul israelian, Ariel Sharon. Ca si in sondajele de opinie, Kerry si Bush sunt umar la umar si la preturi (0,48 de dolari kilogramul). Curmalele "Kerry" sunt lungi si rectangulare, asemenea barbiei lunguiete a candidatului democrat la sefia Casei Albe. Intrebat din ce cauza pretul lui "Kerry" se apropie de cel al "curmalelor macelarului Sharon" (0,40 de dolari kilogramul), Mamduh, un alt vanzator de curmale a explicat, senin, ca din cauza ca "vor sa ucida arabii".

STUDII. In cursul lunii sfinte de Ramadan, orice musulman trebuie sa se abtina sa bea, sa manance, sa fumeze si sa intretina relatii sexuale de la rasarit si pana la asfintit, dar, potrivit studiilor facute de-a lungul timpului, toate aceste abstinente sunt recuperate ulterior. Egiptenii consuma 25.000 de tone de carne in timpul Ramadanului, cu 50% mai mult decat in mod normal. Tot in perioada Ramadanului este prevazut un consum de 120 de milioane de pui, 22,5 tone de iaurt, 75.000 de tone de unt si 250.000 de tone de zahar.
×
Subiecte în articol: economic curmale