x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rambursarea anticipată, netaxată

Rambursarea anticipată, netaxată

de Iulia Barbu    |    10 Iun 2010   •   00:00
Rambursarea anticipată, netaxată

Guvernul a decis ieri, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă. Băncile vor fi obligate ca, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice contractele aflate în derulare.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5% dacă această perioadă este mai mică de un an. Nu se mai solicită însă o compensaţie pentru rambursare anticipată dacă rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată dacă acel contract de credit este acordat sub forma unei facilităţi "descoperit de cont" şi dacă rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă. De asemenea, creditorii nu vor mai putea percepe compensaţii care să depăşească însă cuantumul dobânzii pe care clientul ar fi plătit-o dacă nu ar fi rambursat anticipat creditul.

Ordonanţa mai stabileşte că un consumator are dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, în termen de 14 zile dacă a identificat ulterior o ofertă mai avantajoasă. Dacă a fost deja accesată o sumă, aceasta trebuie restituită în 30 de zile. Băncile nu vor mai putea percepe comision de analiză dosar în cazul în care creditul nu se acordă. Creditorul va fi obligat ca, în termen de 30 de zile de la depunerea dosarului, să răspundă în scris consumatorului cu privire la acordarea sau neacordarea creditului.

Pentru creditul acordat, banca poate percepe numai comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Pentru nerespectarea tuturor acestor reguli vor fi aplicate amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 100.000 lei. Se interzice introducerea în actele adiţionale a altor prevederi decât cele din ordonanţa de urgenţă.

Actul normativ nu se aplică pentru contracte de închiriere sau de leasing în cazul în care obligaţia de cumpărare a obiectului contractului nu este stabilită prin respectivul contract; pentru contracte de credit sub forma unei facilităţi "descoperit de cont" în baza cărora creditul trebuie rambursat în termen de o lună; pentru contractele de credit în baza cărora creditul este acordat fără dobândă şi fără alte costuri, precum şi contractele de credit cu termen de rambursare într-o perioadă de trei luni.

Ordonanţa nu va fi aplicată nici pentru contracte de credit acordate de un angajator angajaţilor; pentru contracte de credit încheiate cu firmele de investiţii sau pentru contracte de credit care sunt rezultatul unei hotărâri pronunţate de o instanţă; pentru contracte de credit referitoare la amânarea, cu titlu gratuit, a plăţii unei datorii existente; pentru contracte de credit la încheierea cărora consumatorului i se cere să pună la dispoziţia creditorului un bun mobil, cu titlu de garanţie, precum şi pentru contracte de credit referitoare la credite acordate unui public restrâns în baza unei dispoziţii legale de interes general, la rate ale dobânzii mai mici decât cele de pe piaţă.


Bancherii sunt nemulţumiţi
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat că bancherii sunt nemulţumiţi şi surprinşi că reprezentanţii ANPC nu au luat în considerare apelurile lor scrise şi telefonice. "Nu facem grevă, nu vom obstrucţiona aplicarea ordonanţei, dar ne vom spune punctul de vedere atunci când legea va fi votată în Parlament", a afirmat Gheţea. El a mai spus că orice măsură administrativă care vine peste calculele pe care fiecare bancă le face poate duce la majorarea costului creditării. Băncile şi societăţile de leasing vor modifica până la finele lunii septembrie 7,7 milioane de contracte de credit după ce Guvernul a aprobat miercuri o de urgenţă care prevede, printre altele, eliminarea sau limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată.
 ● Daniela Ivan

×