x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rata absorbției fondurilor europene a României a ajuns la 32%

Rata absorbției fondurilor europene a României a ajuns la 32%

11 Oct 2019   •   13:15
Rata absorbției fondurilor europene a României a ajuns la 32%

Rata absorbţiei consolidate de fonduri europene la nivelul României este de 32%, respectiv 9,8 miliarde de euro, faţă de media europeană de 35%, a declarat Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, demis în urma moţiunii de cenzură adoptată de Parlament.

"Dacă în decembrie 2016 vorbeam de plăţi efectuate în proiecte de circa 100 de milioane de euro, adică 0,4% din alocarea aferentă României de la Uniunea Europeană, astăzi, în octombrie 2019, plăţile efectuate se apropie de 6 miliarde de euro, 5,9 miliarde de euro, însemnând plăţi în valoare de 22,2%. Aici ne referim strict la plăţile efectuate pe programele din Politica de Coeziune, deci nu sunt incluse Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Pescuit. Astfel încât rata absorbţiei consolidate la nivelul ţării noastre astăzi este de 32%. Deci vorbim de o sumă de 9,8 miliarde de euro. Sumă care a fost cerută şi rambursată, de către Comisia Europeană, României. Suntem într-adevăr sub media europeană. Media europeană este undeva la 35%. Ne străduim să recuperăm", a explicat aceasta.

Demnitarul a menţionat că trebuie pornit de la faptul că România are la dispoziţie pe hârtie o alocare de 31 miliarde de euro de la UE, din care bani aferenţi Politicii de Coeziune, gestionaţi de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale, sunt 23 miliarde de euro. "Dacă în decembrie 2016 aveam apeluri lansate în valoare de 15 miliarde de euro, 54% din valoarea programelor operaţionale existente, din care 24% au fost relansate ulterior pentru că nu au fost concepute corect, în intervalul 2017 - 2019 s-au lansat în total 10,4 miliarde de euro, 41% din alocarea programelor operaţionale. Astăzi avem apeluri lansate în valoare de 25,4 miliarde de euro, adică 95% din suma disponibilă pentru România".

În privința contractelor semnate, ea a a afirmat că, dacă în decembrie 2016 erau 238 de contracte de finanţare semnate, în valoare de 1,3 miliarde de euro, însemnând 5% din alocarea pe programele operaţionale,  toate fiind proiecte fazate din exerciţiul 2007- 2013, în prezent s-a ajuns la 7.112 contracte semnate, în valoare de 21 de miliarde de euro.

O mare problemă însă o reprezintă faptul că o serie de proiecte de apă şi apă uzată, finanţate prin POIM, sunt întârzitate din cauza faptului că nu a existat un ministru interimar la mediu în ultimele luni. Valoarea lor se ridică la 7,1 miliarde de euro.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: absorbtia fondurilor europene