x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rata dobânzii de politică monetară se va consolida în perioada următoare

Rata dobânzii de politică monetară se va consolida în perioada următoare

06 Aug 2020   •   11:34
Rata dobânzii de politică monetară se va consolida în perioada următoare

Consiliul de Administrație al BNR a decis reducerea ratei de dobândă de referință, de la 1,75% la 1,50%, minim istoric, motiv pentru care analiștii Băncii Transilvania se așteaptă la consolidarea rata dobânzii de politică monetară în perioada următoare.  

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, reunit în cadrul celei de-a cincea ședințe de politică monetară din 2020, a decis reducerea ratei de dobândă de referință.

BNR a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt și mediu (prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare externe și interne), revizuind ușor în scădere prognoza cu privire la dinamica prețurilor de consum pe termen scurt (inclusiv în contextul poziționării recente a inflației sub nivelul prognozat anterior).

Conform previziunilor actualizate, inflația va accelera ușor în iulie, se va menține în jumătatea superioară a intervalului țintă până la final de 2020, după care va converge și se va consolida în jurul punctului central al țintei (2.5%).

În ceea ce privește evoluția economiei reale, BNR se așteaptă la o scădere semnificativă a PIB-ului în trimestrul II, dar a revizuit în sus prognozele cu privire la deviația PIB pe viitor, comparativ cu prognoza anterioară.

Totodată, banca centrală atrage atenția cu privire la nivelul ridicat al gradului de incertitudine asociată previziunilor, inclusiv în contextul reintensificării recente a pandemiei coronavirus, cu impact asupra evoluțiilor din sfera economiei reale.

În acest context, Consiliul de Administrație al băncii centrale a decis reducerea ratei de dobândă de referință, a menținut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale instituțiilor de credit la 8%, respectiv 6%, și a reiterat perspectiva continuării programelor monetare neconvenționale: derularea de licitații repo și cumpărări de titluri de stat în lei de pe piața secundară.

În cadrul analizei economice, BNR evidențiază persistența inflației CORE2, ajustat la un nivel ridicat (3,7% an/an în iunie), evoluție determinată de presiunile inflaționiste pe partea cererii, dinamica costurilor salariale din perioada anterioară pandemiei și impactul acestui șoc la nivelul costurilor de producție/aprovizionare/sanitare.

De asemenea, banca centrală atrage atenția cu privire la diferențele importante între sectoare din perspectiva evoluțiilor, după înlocuirea stării de urgență cu starea de alertă, inclusiv divergența dintre dinamica ridicată din construcții și scăderea semnificativă a industriei.

În cadrul analizei monetare, BNR evidențiază temperarea decelerării dinamicii anuale a creditului neguvernamental în iunie, într-o evoluție influențată de derularea programului IMM Invest.

În acest context, banca centrală observă majorarea ponderii creditului în lei în totalul creditului neguvernamental, la 67,8% în iunie, maximul din mai 1996.

Vor fi ameliorate și condițiile din sfera pieței financiare în ultimele luni: scăderea ratelor de dobândă pe piața monetară și pe piața titlurilor de stat și stabilitatea cursului EUR/lei.

Media zilnică a stocului operațiunilor repo pe baze bilaterale s-a situat la 4,8 miliarde lei în intervalul iunie-iulie.

Volumul cumpărărilor de titluri de stat în lei de pe piața secundară, de la începutul programului până la final de iulie, s-a situat la 4,8 miliarde lei.

BNR atrage atenția cu privire la riscurile privind evoluția inflației în perioada următoare, interne (inclusiv conduita politicii fiscale și politicii de venituri în context electoral, cu impact asupra echilibrului macroeconomic) și externe (inclusiv evoluția economiilor europene, dar și reintensificarea pandemiei, cu impact la nivelul relansării economice și comerțului internațional).

Mediafax

×